STX Finland ja venäläinen OSK-telakkayhtymä perustivat sopimuksella Arctech Helsinki Shipyard Oy:n vastaamaan Helsingin telakalla arktisen laivanrakennuksen tarpeisiin toteutettavasta toiminnasta.
Osapuolen puoliksi omistama yhteisyritys ostaa Helsingin telakan STX:ltä ja se keskittyy arktiseen meriteknologiaan ja laivanrakennukseen.
Venäjä tarvitsee satoja laivoja
Venäjä on uusimassa arktisilla alueilla toimivan laivastonsa. Laivastoa tarvitaan, jotta pystytään hyödyntämään Pohjoisen Jäämeren mittaamattoman arvokkaat kaasu- ja öljyvarannot.
Uusista maailman kaasu- ja öljymineraaleista arvellaan olevan Pohjoisella Jäämerellä jopa neljänneksen. Laskelmissa näiden varantojen täysipainoiseen hyödyntämiseen tarvittavien alusten määräksi on arvioitu 100-200.
Perjantaisen kaupanteon uskotaan olevan vakuuttava osoitus siitä, että Helsingin telakka tulee olemaan yksi telakoista, joilla tullaan rakentamaan tuon varannon hyödyntämiseen tarvittavaa laivastoa.
Sopimuksia ehkä jo lähipäivinä
Suomalaiset telakat ovat toimittaneet maanantain aamutelevisiossa esiintyneen STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Heikinheimon laskelmien mukaan yli 1 500 alusta Neuvostoliittoon ja Venäjälle. Suomessa on rakennettu 60 prosenttia kaikista maailman jäänmurtajista sekä merkittävä osa Venäjällä toimivista jäänmurtajista.
Viimeksi Venäjälle tilattu arktisten olosuhteiden erikoisalus valmistui Helsingin telakalta vuonna 2006
Nyt solmitun kaupan odotetaan johtavan Helsingin telakalle töitä tuoviin sopimuksiin mahdollisesti jo lähipäivinä.
Ja töitä Helsingin telakalle tarvitaankin. Telakka-altaat huutavat tyhjyyttään ja tilauskirjassa on tällä hetkellä vain yksi korjauslaiva, joka tuo työtä viideksi viikoksi noin 300 henkilölle.
Ammattitaitoon luotetaan
– Ilman luottamusta siihen, että täältä löytyy edelleen ammattitaitoa suoriutua vaikeistakin haasteista, ei tällaisia sopimuksia varmaankaan olisi syntynyt, arvelee Helsingin telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja. Hän luottaa siihen, että tilauksia alkaa tulla, mahdollisesti jo lähipäivinä.
– Olisihan se aivan ihmeellistä, jos niitä ei tulisi. Kuka lähtee maksamaan jostain saamatta rahoilleen vastinetta?
Julkisuudessa on liikkunut tietoja varsin isoista summista. Venäläiset tietolähteet ovat kertoneet kauppasumman olevan 150 miljoonaa euroa. Suomalaisilta ei vahvistusta siitä ole saatu.
STX:n johdon luottamuksesta tilauksiin kertoo toimitusjohtaja Heikinheimon lausunto viikonvaihteen Turun Sanomissa. Hänen mukaansa tilauksia Helsingin telakalle odotetaan jo lähitulevaisuudessa ja telakka työllistää täydessä vahvuudessaan noin tuhat henkilöä.
Viime hetket liikkeellelähtöön
Ilpo Haaja korostaa kuitenkin, että työntekijöiden kannalta katsoen liikkeellelähtö tapahtui viime hetkellä.
– Ikääntyminen on tosiasia.
Vähentyneen työntekijäjoukon taidoissa ei Haajan mukaan ole mitään vikaa, mutta…
– Vanhuuseläkkeelle siirtyminen rupeaa niin monella olemaan äkkiä edessä. Nyt alkaa olla käsillä ihan viimeinen hetki siihen, että vanhemmat miehet pystyvät siirtämään tietotaitoaan nuoremmille.
Omistajavaihtoihin on totuttu
Kun kauppa johtaa konkreettisiin tilauksiin telakalta, on siellä Haajan mukaan pakko ryhtyä kouluttamaan lisää työntekijöitä, jotta jatko olisi turvattu.
Haajan mukaan telakalla ollaan totuttu omistajavaihdoksiin. Siirtyminen puoliksi venäläisomistukseen ei todellakaan huolestuta häntä eikä työtovereitaan.
Helsingin telakan siirtymisestä korealaisomistukseen on kulunut vain kolme vuotta. Sitä ennen sen sekä Turun ja Rauman telakat omisti norjalainen Aker Yards.