Hallitus runnoi keskiviikkona väkisin läpi lain, joka kurjistaa entisestään jo muutenkin syrjäytymisvaarassa olevien nuorten elämää. Niukasta toimeentulotuen perusosasta voidaan uuden lain mukaan alle 25-vuotiailta nuorilta nipistää jopa 40 prosenttia, jos nuori – on syy sitten mikä tahansa – kieltäytyy ottamasta vastaan koulutuspaikkaa tai keskeyttää opintonsa.
Laki on ehditty jo nimittää Lex Soininvaaraksi, koska sen yhtenä kehittelijänä on pidetty vihreiden voimahahmona ja ”pääideologina” tunnettua Osmo Soininvaaraa. Myös vihreät kannattivat eduskunnassa tätä nuorten perustoimeentuloturvan leikkausta.
Vasemmistoliiton kuopiolainen kansanedustaja Erkki Virtanen totesi eduskunnan keskustelussa lakiesitystä arvioidessaan, että se on ”surullisin, murheellisin, uskomattomin” lakiesitys, mihin hän on koko kahdeksan vuoden kansanedustajuuden aikana törmännyt.
Myös vihreät kannattivat eduskunnassa tätä nuorten perustoimeen-tuloturvan leikkausta.
Virtanen ei ole yksin arviossaan eikä hänen puheitaan pidä leimata pelkäksi poliittiseksi retoriikaksi, sillä lakiesitys ei saanut tukea myöskään eduskunnan valiokuntakäsittelyssä yhdeltäkään asiantuntijalta. Silti kyyniset hallituspuolueet ajoivat lain läpi. Kokoomuksen ja RKP:n kannat eivät yllätä, mutta mihin on unohtunut keskustalta köyhän puolella oleminen? Julkisuudessa vihreät puolestaan ovat puhuneet suurella suulla perustulon puolesta, mutta teot eduskunnassa kertovat jostakin aivan muusta.
Minimitoimeentulon leikkauksessa rangaistaan pääosin juuri niitä, joille on kerääntynyt ongelmia jo enemmän kuin omaksi tarpeeksi. Heillä voi olla asunnottomuutta, oppimisvaikeuksia tai mielenterveysongelmia. Kaikilla ei myöskään ole tukenaan vanhempia tai näillä tilanne voi olla yhtä huono tai huonompi. Nyt syrjäytymisvaarassa olevat nuoret jätetään oman onnensa nojaan tai ajetaan kerjuulle.
Minimitoimeentulon leikkaukset saattavatkin sysätä monet nuoret entistä jyrkempään kierteeseen. Toimeentulotuenhan pitäisi nimenomaan olla viimesijainen toimeentuloturvan muoto kaikille niille, jotka eivät muuta tukea saa ja joilla ei enää ole mitään muuta mahdollisuutta selvitä arjestaan.
Kyse ei ole kovinkaan pienestä joukosta, sillä Suomessa arvioidaan olevan syrjäytymisuhan alla ainakin 30 000 nuorta.