Viikon kysymys
Jotkut kosketusnäytöllä varustetut puhelimet ovat pakkasella osoittautuneet ”yhteistyöhaluttomiksi”. Käsineet kädessä puhelimen käyttö ei suju lainkaan, puhelin ei ota vastaan komentoja.
Mikä kosketusnäytöissä on silloin vikana, tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto–yliopistosta?
– Kosketusnäyttöjä tehdään kahdella eri tekniikalla, joista toinen edellyttää toimiakseen pinnan koskettamista paljaalla sormella, toisessa taas riittää, että näytön pintaa painetaan vaikka sormikkaat kädessä. Apple käyttää edellä mainittua tekniikkaa, Nokia taas sitä toista, joka toimii pakkasellakin, hanskat kädessä pystyy ihan hyvin surffaamaan.
Eivätkö puhelimen kehittäjät ole tulleet ajatelleeksi, että puhelinta käytetään pakkasoloissakin?
– En usko, että tästä on kysymys. Ylipäänsä tekniikka on sen verran uutta ja herkkää, ettei se toimi kaikissa ääriolosuhteissa.
Onko niin, että mitä hienompi tekniikka, sitä paremmat olosuhteet se vaatii toimiakseen kunnolla?
– Kuluttajille myytävät kosketusnäytöt eivät oikeastaan ole säänkestäviä. Mitä tahansa säätä kestävät laitteet ovat ihan eri asia. Armeijakäyttöön sopivissa laitteissa sovelletaan toisenlaista tekniikkaa kuin kuluttajille myytävissä laitteissa.
Vahvistuuko kosketusnäyttöjen asema puhelintekniikassa?
– Kyllä, koska puhelin ei ole enää ainoastaan puhelin. Aikanaan matkapuhelimetkin tehtiin soittamista varten ja siksi niissä on numeronäppäimistö. Mutta eihän numeroita enää käytetä läheskään yhtä paljon kuin aikaisemmin, ja mihin silloin tarvitaan numeronäppäimistöä? Kosketusnäyttötekniikka tulee edelleen yleistymään, vaikka joitakin lieveilmiöitä yhä esiintyisikin. Suomi on ääriolosuhteiden maa, välillä on lämmin, välillä kovia pakkasia, siksi näitä ongelmia ilmenee vielä suhteellisen uudessa teknologiassa.
Miksi suuret puhelinvalmistajat ovat päätyneet käyttämään eri tekniikkaa kosketusnäytöissä?
– Yksi keskeinen tekijä on, että valmistuskustannukset ovat hyvin erilaiset. Jos verrataan valmistajia, niin Applella on käytännössä vain yksi iPhone –malli liikenteessä. Se on tehty kuluttajaryhmälle, jolla on varaa ostaa kalliita puhelimia, hinnalla ei ole niin väliä. Nokia taas myy kosketusnäyttöjä alle 100 euron hintaankin, jolloin valmistuskustannuksilla on aika paljon väliä.
Onko mahdollista, että molemmat tekniikat voitaisiin yhdistää ja ottaa käyttöön niiden hyvät ominaisuudet?
– Emme ole vielä kehityksen huipulla, joten on hyvin mahdollista, että se onnistuu. Tekniikka, jota käytetään viiden vuoden päästä voi olla aivan toisenlaista kuin nykytekniikka.
Kuva: Mika Peltonen