Vasemmistoliitto hakee laajaa kansanliikettä toimimaan puolueen hyväksi ensi kevään eduskuntavaaleihin.
– Ehkä olemme yllättävä puolue siinä, että pyrimme kampanjassa nostamaan esiin konkreettisia asioita ja selkeästi vasemmistolaisia ihmisiä, puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi keskiviikkona Helsingissä, kun puolue tiedotti vaalikampanjastaan.
Arhinmäki viittasi monen puolueen valitsemaan imagokampanjoinnin linjaan.
– Haluamme osoittaa nykypolitiikkaan ja nykypoliitikoihin kyllästyneille ihmisille, että vaihtoehtoja on. Tarjoamme toisenlaista sisältöä ja toisenlaisia ihmisiä.
Hän esitteli tiivistelmän puolueen 14-kohtaisesta vaaliohjelmasta, jossa vaaditaan muun muassa, että palkka riittää elämiseen ja sitä saa vähintään kymmenen euroa tunnilta. Siinä esitetään myös vanhusten hoivasta lakia, kouluryhmien pienentämistä ja pääomatulojen progressiivista verotusta. Yksi keskeinen vaatimus on 750 euron perusturva.
Suosittelijoista kansanliikkeeksi
Vasemmistoliitto kerää suosittelijoita puolueen ja ehdokkaidenkin taakse nostaakseen esiin kasvot puolueen ja ehdokkaiden takaa. Nimiä aletaan julkistaa tammikuun lopulla.
Puolue kutsuu väkeä vaikuttamaan ehdokkaiden kampanjoihin. Tavoitteena on nostaa esiin satoja vaikuttajia näkyviin.
– Haluamme osoittaa, että olemme kansalaisten liike ja haluamme lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia oman elämänsä päätöksiin, Arhinmäki sanoi.
– Suosittelijat ovat ihmisiä, jotka haluavat tulla mukaan muuttamaan nykymenoa ja olla mukana kampanjoinnissa omalla nimellään ja omilla kasvoillaan.
Hän totesi, että ehdokkaiden tukiryhmissä on jo nyt satoja ihmisiä tekemässä työtä.
– Tämän haluamme tehdä näkyväksi myös äänestäjillemme.
Jalkatyötä ja sosiaalista mediaa
Vasemmisto aikoo yhdistää perinteisen tukiryhmätyön sosiaalisessa mediassa tehtävään vaalityöhön. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka arvioi, että kevään vaaleissa sosiaalisen median avulla itseään kampanjoi eduskuntaan kaikkiaan 2–5 ehdokasta.
– Viime vaaleissa oli ehdokkaiden kotisivut ja vaalikoneet, mutta nyt sosiaalinen media lyönee läpi,hän sanoi.
Arhinmäki totesi, että kasvokkain kohtaaminen on kuitenkin väkevintä vaalityötä. Vasemmisto kiertää lähiöissä ja ostareilla ja muissa paikoissa, joissa ihmiset kokoontuvat. Uudet kampanjateltat on jo hankittu.
Sosiaalisen median osaaminen on kapeaa.
– Uskon, että osaajista nousee yllättäjiä, hän sanoi.
Vanha budjetti
Vasemmistoliiton vaalibudjetti on noin 800 000 euroa eli saman verran kuin 2007 vaaleissa. Päälle tulevat ehdokkaiden omat kampanjat. Puolue ei aio mainostaa televisiossa, vaan keskittää ilmoittelunsa sosiaaliseen mediaan ja lehtiin. Se myös järjestää tapahtumia torikokouksista kulttuuritapahtumiin.
– Kampanja on räätälöity vaalipiireittäin. Paikalliset ominaispiirteet otetaan huomioon, Puhakka sanoi.