Hallitus vie eduskuntaan vaalikauden viimeisen lakinipun
Hallitus hyväksyi torstaina nipun lakiesityksiä, jotka lähtevät pikavauhtia eduskuntaan perjantaisen presidentin esittelyn jälkeen. Perjantai on takaraja, jolloin eduskunnalle on annettava tällä vaalikaudella käsiteltävät asiat.
Torstain istunnossa valtioneuvosto hyväksyi kaikkiaan nelisenkymmentä lakiesitystä.
Kaupan suuryksiköiden sijainnista on tarkoitus säätää pelisäännöt. Lainmuutoksen tavoitteeksi kerrotaan päästöjen vähentäminen ja toimivien lähipalvelujen turvaaminen.
Lakiesityksen perustelujen mukaan yhdyskuntarakenteesta irrallaan olevien kauppakeskusten yleistyminen uhkaa johtaa kaupunkikeskustojen taantumiseen ja asuinalueiden palvelutarjonnan heikkenemiseen.
Kaupan suuryksiköiden sijainnilla katsotaan olevan suuri merkitys myös kaupunkiseutujen kehityksen kestävyydelle.
Lakimuutos koskee maankäyttö- ja rakennuslakia ja sillä halutaan varmistaa maakuntakaavoituksen keskeinen rooli seudullisten ja maakunnallisten suuryksiköiden sijainnin ohjaamisessa.
Ydinvastuu rajattomaksi
Eduskuntaan on menossa myös lakiesitys ydinvastuulain muuttamisesta. Laki nostaisi laitoksen haltijan vakuutetun vahinkovastuun 204 miljoonasta eurosta 700 miljoonaan euroon.
Vakuutuksen on määrä kattaa vahingot Suomessa ja maissa, joiden kansa Suomi on sopimussuhteissa.
Lakiin on tarkoitus kirjoittaa ydinvoimalaitoksen haltijan rajoittamattoman vastuun periaate. Ensi kädessä käytetään vakuutettua summaa, 700 miljoonaa euroa. Jos se ei riitä, sopimusvaltiot maksavat yhdessä 145 miljoonaa euroa. Viime kädessä vahinkojen korvaamiseen käytetään laitoksenhaltijan omaisuus.
Säästö mukaan sähkön tehoreserviin
Hallitus päätti elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) esityksestä myös sähkötuotannon ja kulutuksen tasapainoon tähtäävästä tehoreservistä.
Sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainoa turvataan huippukulutustilanteissa 600 megawatin voimalaitosreservillä. Helmikuun lopulla päättyvä määräaikainen järjestelmä säädetään pysyväksi.
Tällä hetkellä varavoimakapasiteetti koostuu vähällä käytöllä olleista lauhdevoimaloista. Uusi laki laajentaa sähköntuottajien kirjoa, jotka voivat tarjota laitoksiaan reserviin.
Uudessa laissa reserviin voidaan lukea myös sähkön säästäminen huippukulutuksen aikana. Reserviin voi vuodesta 2013 lähtien tarjota myös sähkönkulutuksen joustoon kykeneviä laitoksia.
Järjestelmässä sähköntuotannon lisäys tai kulutuksen vähennys tapahtuu 12 tunnin varoitusajalla.
Luonnonvaraselonteko eduskuntaan
Hallitus hyväksyi myös kaksi seksuaalirikoksia koskevaa lakia. Toinen laajentaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kriminalisointia. Toinen lakiesitys koskee raiskaussäännösten soveltamista, kun kysymys on sukupuoliyhteydestä puolustuskyvyttömän henkilön kanssa.
Lakiesityksessä tekijän osuudella puolustuskyvyttömyyden syntyyn ei ole enää merkitystä, ainoastaan teolla. Samalla rangaistukset kovenevat, kun teosta ei voi enää selvitä sakoilla.
Hallitus käsitteli myös eduskunnalle annettavaa luonnonvaraselontekoa, jota eduskunta käsittelee ensi täysistunnossaan keskiviikkona.
Selonteossa hallitus maalailee tulevaisuutta, jossa Suomi olisi vuonna 2050 älykkään luonnonvaratalouden edelläkävijämaa maailmassa.
Lähtökohtana ei ole vähempi kuin sovittaa yhteen luonnonvarojen kestävän käytön, kansallisen kilpailukyvyn, hyvinvoinnin ja globaalin vastuun tavoitteet.
Koko meriteollisuus rakennemuutosalaksi
Hallitus nimesi torstain istunnossaan meriteollisuuden äkillisen rakennemuutoksen toimialaksi. Aiemmin rakennemuutoksesta aiheutuvien ongelmien hoitamiseksi on tuettu vain alueita.
Meriteollisuus työllisti vuonna 2008 noin 20 000 työntekijää telakoilla ja noin 900 yrityksestä koostuvassa alihankintaverkostossa. Tällä haavaa telakoilla ei ole varmistettuja tilauksia. Vaikka niitä tulisikin, on telakoiden toiminnassa keskeytys, joka voi kestää yhdestä kahteen vuoteen.