Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistys SLSY katsoo, ettei työaikakysymyksissä ole enää joustamisen varaa.
– Joustamisella ja ihmisen kestokyvyllä on rajansa. Jos liikaa yrittää venyä, katkeaa, SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers sanoo.
Viime vuoden syksyllä SLSY hyväksyi Finnairin säästöohjelman, jonka kustannukset ovat arviolta 7000 euroa vuodessa työntekijää kohden. Pitkin vuotta pyörineet lomautukset ovat lisänneet rajusti töissä olevien kuormaa. Lisäksi vuoden 2007 työehtosopimuksessa aikaerolentojen jälkeistä vapaata lyhennettiin huomattavasti.
– Olemme halunneet olla joustavia ja pyrkineet sopimaan asioista yhteistyössä työnantajan kanssa, Åkers sanoo.
Töitä on lisätty
SLSY on erittäin huolissaan jäsenistönsä jaksamisesta. Samalla kun lepoaikoja on vähennetty, lentojenaikaisia työtehtäviä on lisätty. Lentoemännät ja stuertit työskentelevät jaksamisensa äärirajoilla.
– Lentojen välisen vapaa-ajan vietämme kohdemaassa työnantajan osoittamissa paikoissa, poissa perheemme luota. Vapaa-ajasta liian suuri osa menee aikaerorasituksesta toipumiseen, Åkers kuvaa.
Lentoemännillä on useimmiten noin 2–4 kaukolentoa kuukaudessa. Kolme kaukolentoa kuukaudessa tarkoittaa vähintään kymmentä päivää poissa kotoa ja vähintään kahdeksaa nukkumatonta yötä. Vapaita viikonloppuja lentoemännillä on kuukaudessa vain yksi, mikä yleensä kuluu pitkistä lennoista toipumiseen. Normaaliin vapaa-ajan viettoon jää hyvin rajoitetusti mahdollisuuksia.
Palautuminen vie päiviä
Tutkimusten mukaan aikaerosta palautumisessa kestää keskimäärin vuorokausi jokaista aikaerotuntia kohden. Lentoemäntien toipumisaika jää kuitenkin huomattavasti tätä lyhyemmäksi.
– Lentoemäntä ei ole ihmeolento, joka toipuisi aikaeroista jotenkin tavallista ihmistä helpommin, Åkers huomauttaa.
Kaukolennot ja niiden väliset toipumisvapaat ovat SLSY:n ja Finnairin työtaistelukiistan ytimessä. Blue1, jonka kanssa sopimus jo syntyi, ei lennä kaukolentoja.