Eduskunnassa käytiin keskiviikkona aika erikoinen keskustelu, jota ilkeämieliset voisivat kutsua myös huonoksi näytelmäksi. Vuorosanat olivat kuluneita ja juoni ennalta arvattavissa.
Kupletin juoneen kuului sekin, että pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) pahoitteli, että hallitus joutuu tekemään sellaisia päätöksiä, joita se ei ollenkaan haluaisi. Hieman outoa oli sekin, että hallituksen toimia puolustelleessaan pääministeri hyökkäsi oppositiota vastaan.
Mitään ehtoja Suomen hallitus ei Irlanti-pakettiin liittänyt. Pääministeri vetosi tässä siihen, että asiasta ei EU-maiden kesken ole yksimielisyyttä ja yksinään Suomi ei voi ryhtyä mitään vaatimaan saati saada aikaan. Tämä tiedettiin jo etukäteen, joten puheet ehtojen vaatimisesta ja vakuuksista olivatkin tietoista pluffia alusta alkaen.
Irlannin alhaiseen yritysverotukseen ei myöskään vaadita mitään muutosta. Hallituspuolueista todettiin tekohurskaasti, että Irlanti itse voi sitä halutessaan muuttaa. Irlannin oikeistohallitus ei taatusti sitä tee ja verokeinottelu jatkuu kriisinkin aikana. Alhainen yhteisöverokanta houkutteli Irlantiin finanssialalla toimivia keinottelijoita, jotka merkittävällä tavalla olivat luomassa Irlannin talouskuplaa.
Kyseessä on nimenomaan pankkien pelastusoperaatio, jonka maksajia ovat tavalliset irlantilaiset, joiden työttömyyskorvauksia, lapsilisiä ja myös minimipalkkaa leikataan ja samaan aikaan vielä veroja kiristetään. Perustellusti voikin todeta, että apupaketti on rakennettu talouskuplan takana olevien brittiläisten ja saksalaisten pankkien ehdoilla.
Markkinat eivät ole vastanneet EU-maiden odottamalla tavalla Irlanti-pakettiin, joten uusia tukivaatimuksia voi olla tulossa. Portugal horjuu jo. Huolestuttavia viestejä tulee myös Espanjasta, jossa talouskuplaa paisuttaa muun muassa 1,2 miljoonaa tyhjää asuntoa. EU-piikki on edelleen auki.
Pääministeri oli oikeassa todetessaan, ettei Suomen ja Euroopan ei olisi koskaan pitänyt joutua tähän tilanteeseen. Nyt maksetaankin seurauksia kehnoista valinnoista, huonosta politiikasta ja vallan antamisesta kasvottomille markkinavoimille.