Rakennusteollisuusteollisuuden edunvalvontajärjestö Rakennusteollisuus RT:n järjestäytyneille työnantajille osoittaman kyselyn mukaan ulkomaalaisten osuus talonrakentamistyömaiden työvoimasta on noin 15 prosenttia. Rakennusalalla arvioidaan työskentelevän noin 100 000 työntekijää. Luvussa ovat mukana sekä järjestäytyneiden että järjestäytymättömien yritysten työntekijät.
Ulkomaalaisten työntekijöiden korkean osuuden rakennustyömailla arvellaan olevan pysyvä ilmiö.
RT:n arviot poikkeavat merkittävästi Rakennusliitosta esitetyistä arvioista. Liitossa tiedetään, kuten RT:ssäkin, että merkittävä osa maassa työskentelevistä ulkomaalaisista työntekijöistä on järjestäytymättömien yritysten työntekijöitä.
RT:n tilastoista puuttuvat muun muassa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan työntekijät, koska siellä ei töitä teetä järjestäytynyt työnantaja. Ydinvoimalassa työskentelee 3 500 työntekijää useasta eri maasta.
”Ulkomaalaiset eivät
syö suomalaisten leipää”
Rakennusliitossa arvioidaankin ulkomaalaisten rakennustyöntekijöiden määrän nousevan todellisuudessa jopa 34 000:een. Siellä on ollut myös RT:n käsityksistä poikkeavat näkemykset siitä, miten ulkomaalaisen työvoiman tulo Suomeen on vaikuttanut suomalaiseen työvoimaan.
– Ulkomaalaiset työntekijät eivät syö rakennusalan suomalaisten työntekijöiden leipää, väitti toimitusjohtaja Tarmo Pipatti RT:n tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Hän perusteli näkemystään Uudellamaan tilanteella. Siellä rakennusalalla on paras työllisyystilanne ja siellä ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on kasvanut eniten. Joka neljäs työntekijä Uudenmaan rakennustyömailla on ulkomaalainen.
”Käsittämättömän hyvä
työllisyystilanne”
Rakennusalan työttömien työnhakijoiden määrä on Työ- ja elinkeinoministeriön lokakuisen työllisyyskatsauksen mukaan 12 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Pahinta rakentajien työttömyys on Kainuussa, jossa alan työttömyys hipoo 14 prosenttia. Koko maan työttömyysprosentti on alalla kahdeksassa prosentissa.
Nämä luvut saavat rakennusteollisuusteollisuuden edunvalvontajärjestön toimitusjohtajan kuvaamaan rakennusalan tämän hetken työllisyystilannetta ”käsittämättömän hyväksi”.
Talonrakennuksessa tullaan vuositasolla palaamaan Tarmo Pipatin normaaliksi luonnehtimaan 33 000 asunnon tuotantomäärään. Sen sijaan toimisto-, kauppa- ja teollisuusrakentamisessa ollaan vielä jäljessä.
Nuorilla rakentajilla
vaikeuksia työllistyä
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan työllisyystilanne on rakennusalalla tilastotietojen osoittamalla tavalla varsin hyvä verrattuna viime vuoteen.
– Luvuissa eivät kuitenkaan näy ne vaikeudet, joita nuorilla rakentajiksi valmistuneilla on päästä töihin.
Nuoren on Harjuniemen mukaan jostain syystä vaikea työllistyä rakennusalalle.
Yhtenä keinona kaikkein villeimmän menon hillitsemiseksi Harjuniemi haastoi suomalaisia yrityksiä ottamaan ulkomaalaiset palkkalistoilleen.
– Näin heidän turvansa olisi parempi ja työehdot kohdallaan.
RT:kin on jo
verokoodin kannalla
Ulkomaalaisten työntekijöiden osuuden nähdään RT:n jäsenkunnassa jäävän rakennusalalla pysyvästi korkeaksi. RT:ssä onkin listattu toimenpiteet, joita epätyydyttävästä tilanteesta poispääsy järjestäytyneiden työnantajien mielestä vaatii.
– Jotta ulkomaalaiset eivät saisi ansiotonta etua, on varmistettava, että he noudattavat suomalaisia työehtoja ja maksavat veronsa, aloitti toimitusjohtaja Pipatti RT:n toimenpidelistan.
Viranomaisvalvonnan lisääminen on rakennustyönantajien mielestä myös välttämätöntä.
Valvonnan helpottamiseksi RT haluaa rakennusalalle urakoitsija- ja työntekijätietojen ilmoitusvelvollisuuden pakolliseksi.
Ja kuuluupa rakennustyönantajien vaatimuslistaan myös Rakennusliitosta jo ajat sitten esitetty kaikille, myös ulkomaalaisille, rakennuksilla työskenteleville pakollinen veronumero.