Työnantajien etujärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei ole vaatinut vuosilomien leikkauksia eikä lakko-oikeuden rajaamista. Näin vannoi ja vakuutti EK:n puheenjohtajuuden juuri jättänyt Sakari Tamminen torstaina EK:n syysseminaarissa. Hän oikoi näin muun muassa omista haastattelulausunnoistaan syntyneitä mielikuvia.
Jos EK:n edustaja julkisesti näin sanoo, niin sitähän on uskottava. Tammisen pohdiskelu lomista ei siis ollut edes koepallo keskustelun virittämiseksi, vaan ilmeisesti jonkin sorttinen ääneen ajateltu lipsahdus. Tätä keskustelua ei enää kannata jatkaa. Näiltä osin EK:n linja on lukkoon lyöty, muutoksia ei tule eikä vaadita.
Tamminen arvosteli puheessaan ay-johtajia – tarkemmin heitä nimeämättä – siitä, että ”joissakin puheenvuoroissa yritetään rakentaa tietoisesti työnantajien ja palkansaajien ristiriitaa”. Tammisen mukaan asioita kärjistämällä käydään jo vaalikampanjaa, vaikka hänen mukaansa EK:n vaatimuksiksi väitetyillä asioilla ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa.
EK:n linja on lukkoon lyöty, muutoksia lomiin tai lakko-oikeuteen ei tule eikä vaadita.
Tammisen väitteet ovat sen verran kovia, että voisi odottaa hänen kertovan, keitä hän ihan konkreettisesti tarkoittaa ja millä vaatimuksilla ei ole todellisuuspohjaa? Vai tarkoittiko hän nimenomaan loma- ja lakkokeskustelua?
Esimerkiksi työurakeskustelussa palkansaajapuoli on ollut – jopa varsin oikeutetusti – huolissaan työntekijöiden jaksamisesta ja ponnekkaasti esittänyt tehoavia keinoja, joilla ongelmiin voitaisiin puuttua. Erityisesti viimeisen vuoden aikana on esiin nostettu myös prekadisoituneen työelämän erityisongelmat. Jos tämä ei osoita vastuunkantoa myös palkansaajapuolelta, niin mikä sitten?
Tamminen vakuuttelee myös, että EK itse ei politisoi asioita ja että se puhuu samalla äänellä tavoittelemiensa asioiden puolesta ”riippumatta maan hallitusten kokoonpanosta”. Väite voi pitääkin paikkansa, vaikka ei se ihan siltä kuitenkaan näytä. Mahdollista on toki sekin, että nykyinen hallitus toimii niin tarkkaan EK:n nuottien mukaan, että eroa ei tarkkasilmäisinkään katsoja pysty näkemään.
Puheessaan Tamminen nosti esiin EK:n halun panostaa lisää työhyvinvointiin. Sitä kautta voidaan hänenkin mielestään vähentää muun muassa sairauspoissaoloja ja myös ennenaikaista eläköitymistä. Periaatteellisia erimielisyyksiä tästä ei ole, joten jäämme odottamaan konkreettisia esityksiä.