Kun Marokon armeija viime viikolla väkivaltaisesti iski miehittämänsä Länsi-Saharan pääkaupungin Laayounen (El Aaiúnin) lähellä sijaitsevaan 20 000 ihmisen pakolaisleiriin, ylitti unohdettu konflikti hetkeksi uutiskynnyksen.
Yhteenotto vaati useita kuolonuhreja, mutta niiden todellinen määrä ei ole tiedossa. Länsi-Saharan itsenäisyyteen tähtäävän Polisario-liikkeen mukaan kuolleita olisi jopa 160.
Marokon armeijan voimankäyttö yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa on useiden silminnäkijöiden mukaan ollut brutaalia ja täysin ylimitoitettua.
Puolueetonta tietoa alueelta on vaikea saada. Marokon poliisi esti espanjalaisen europarlamentaarikon ja hänen mukanaan matkustaneen toimittajaryhmän pääsyn alueelle.
Järjestöt vaativat syyllisille rangaistusta
Kansalaisjärjestöt YK-liitto, Amnestyn Suomen osasto, Rauhanliitto–YK-yhdistys sekä Kehys ry vaativat maanantaina julkistamassaan yhteisessä kannanotossa, että Länsi-Saharan siviiliväestöön kohdistuvat sortotoimenpiteet on lopetettava ja siviilien, erityisesti naisten ja lasten, oikeudet turvattava.
Järjestöt vaativat myös, että puolueettoman humanitaarisen avun perillepääsy varmistetaan.
Järjestöjen mielestä alueelle on lähetettävä korkean tason fact finding -missio selvittämään väitettyjen ihmisoikeusloukkausten todenperäisyys ja laittomuuksiin syyllistyneitä on rangaistava.
Järjestöt vaativat, että Suomi pyytää Marokolta selvitystä tapahtumista ja aktiivisesti tukee YK-johtoista neuvotteluprosessia kestävän rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Länsi-Saharan tilanteeseen.
Lapintie vaati tarkkailijoita
Myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie vaati viime perjantaina Suomea aktiivisesti tukemaan neuvotteluprosessia.
Lapintien mukaan Suomen hallituksen ja ulkoministeri Alexander Stubbin olisi vaadittava puolueettomien tarkkailijoiden pääsyä alueelle.
Sosiaalidemokraattien kansanedustajat Kimmo Kiljunen ja Jacob Söderman jättivät perjantaina kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimiin Suomen hallitus on ryhtymässä Länsi-Saharan tilanteen vuoksi.
Kysymyksessä muistutetaan, että EU:n assosiaatiosopimus Marokon kanssa vaatii EU:ta seuraamaan tavanomaista tarkemmin Marokon toimintaa.
Isku juuri neuvottelukierroksen edellä
Monet tarkkailijat ovat arvioineet, että Marokko ajoitti aamunkoitteessa 8. marraskuuta tekemänsä iskun pakolaisleiriin tarkoituksellisesti osapuolten neuvottelukierroksen alle sabotoidakseen keskusteluja.
Marokko ja Polisario keskustelivat YK:n erityisedustajan Christopher Rossin välityksellä viime viikolla New Yorkissa. Osapuolet sopivat jatkavansa epävirallisia keskusteluja joulukuussa sekä ensi vuoden alussa.
Osapuolet eivät kuitenkaan hyväksyneet toistensa ehdotuksia tulevien neuvottelujen pohjaksi.
Maansisäisten pakolaisten lisäksi länsisaharalaisista eli sahraweista arviolta kolmasosa on jo 1970-luvulta lähtien asunut Algerian lounaiskolkassa Tindoufin kaupungin lähellä sijaitsevissa pakolaisleireissä.
Marokko siirsi marraskuussa 1975 satojatuhansia kansalaisiaan ns. vihreällä marssilla miehittämälleen Länsi-Saharan alueelle.