Lauantai alkoi aamulla Malmin torilla, jossa eduskuntavaaliehdokkaita oli jakamassa esitteitä. Ennen iltapäivän syyspiirikokousta oli joukko ehdokkaita ja kaupungin luottamusmieselimissä toimivia keskustelemassa asukkaiden kanssa kahvitilaisuudessa Malmin Työväentalolla. Piirikokouksen jälkeen tapahtumapäivä jatkui yhdessä Etelä-Suomen Vasemmistolinkin kanssa järjestetyillä piirikokousbileillä.
Osanottajien ja puheenvuorojen määrällä mitaten aikaisemmista kokouksista myönteiseen suuntaan poikenneen, ilmapiiriltään optimistisen kokouksen pääasiana oli henkilövaalien ohella piirin oma, seitsemänkohtainen eduskuntavaaliohjelma.
Helsingin Vasemmistoliitto on tähän mennessä vahvistanut maaliskuun eduskuntavaaleihin 18 ehdokasta. Loput ehdokkaat nimetään joulukuun puolivälissä.
Helsingin Vasemmistoliiton tavoitteena on palata kahden kansanedustajan kauteen. Helsinki on yksi vaalipiireistä, joissa kokouksessa puheenvuoron käyttäneen puoluesihteeri Sirpa Puhakan mukaan Vasemmistoliitossa uskotaan lisäävän edustajamääräänsä.
Työnantajien hajanaisuus riesana
Piirin puheenjohtajana jatkaa kolmannelle kaudelle yksimielisesti valittu kaupunkitutkija Sampo Villanen. Varapuheenjohtajat vaihtuivat: Minttu Sillanpään ja Markku Saarisen valinta oli yksimielinen. Molemmat varapuheenjohtajat ovat myös omien puolueosastojensa puheenjohtajia – Sillanpää Kallion Vasemmistoliiton ja Saarinen Malminseudun työväenyhdistyksen. Saarinen on myös ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa.
Piiritoimikunnan 13 varsinaista ja viisi varajäsentä valittiin suoralla vaalilla.
Ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta kokoukselle kertoi näkemyksiään Palvelualojen Ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen. Hänen mukaansa tilanne on kireä ja ”tappelujen” runsaaseen määrään on syynä ennen muuta työnantajaleirin hajanaisuus.
Elinkeinoelämän Keskusliitto asettaa rajapyykkejä, joita edes omat alakohtaiset työnantajaliitot eivät pidä oikeina. Tämä on Julkusen mukaan johtanut varsin kummalliseen sopimustoimintaan, kun alaliitot tekevät EK:lta salaa sopimuksia, joissa Etelärannan päämajan yhden prosentin korotuskattovaateen ylittämiseen käytetään kiertoteitä.
Viesti ei mene perille
Eduskuntavaaliohjelmasta ja piirin toimintasuunnitelmasta käydyssä vilkkaassa keskustelussa korostuivat paikallisen toiminnan ja viestin perillemenon merkitys.
Pekka Saarnio katsoo vaalissa menestyvän sen puolueen, jonka ehdokkaat näkyvät asuinseudullaan, niin kaupan ostosjonossa kun tilaisuuksissa, joissa käsitellään asukkaille tärkeitä arjen asioita. Kati Peltola kannattaa seutuvaltuustoa metropolialueen hallintomalliksi, kunhan sitä täydennetään lähipalvelut takaavilla kaupunginosavaltuustoilla.
Kieltä, jota käytämme, ei ymmärretä, katsoo Ilpo Haaja suurimmaksi syyksi siihen, ettei Vasemmistoliiton viesti tavoita kansalaisia. Haaja myös vaati puoluetta kääntymään takaisin punaisempaan suuntaan.
Markku Saarinen pelkää Helsingin vuokrakiinteistöfuusion johtavan 21 isännöinti- ja huoltoyhtiön kilpailuttamiseen. Se merkitsisi hänen mukaansa asukkaiden lopunkin äänivallan katoamista.
Ykkösasioina työ ja toimeentulo
Helsingin Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelma lupaa sen listoilta eduskuntaan pääsevien toimivan työn ja toimeentulon puolesta muun muassa taistelemalla harmaata taloutta vastaan
Ohjelmassa vaaditaan muun muassa lakiin perustuvaa 10 euron minimipalkkaa, vähimmäisturvan tason korottamista 750 euroon sekä pätkä- ja vuokratyöläisille kunnollisia työehtoja.
Vasemmistoliitto pitää lähipalveluita hyvinvoinnin peruspilarina. Sen vuoksi yhtenäinen julkinen sektori on tärkeä: se on ainoa tapa pitää palvelut kaikkien saatavilla ja demokraattisen valvonnan piirissä.
Yksityistämisellä järkyttäviä seurauksia
Kannanotossaan piirikokous vaati julkisen terveydenhuollon ja hoivan resurssien voimakasta lisäämistä ja alan yksityistämisen lopettamista heti.
Kaikille kuuluvien palvelujen yksityistäminen on laajentunut hoivapalveluihin niin, että talousvaikeuksissa kamppailevat kunnat kilpailuttavat ja yksityistävät vammaisten ja vanhusten huoltoa. Esimerkit yksityistämisen seurauksista ovat järkyttäviä.
Helsingin Vasemmistoliitto torjuu piirikokouksen toisella kannanotolla Kivinokan virkistysalueen rakentamisen. Kohta 80 vuotta ulkoilu- ja kesämajakäytössä ollut alue tulee sen sijaan säilyttää kaupunkilaisten henkireikänä ja ekologisen vapaa-ajanvieton paikkana.
Piiritoimikunnassa tasamäärä naisia ja miehiä
Helsingin Vasemmistoliiton piiritoimikunnan jäseniksi oli 23 ehdokasta. Valituiksi äänestyksessä tulivat: Riku Ahola (Malmins. ty), 29, uusi, Nayer Bennour (Malmins. ty), 26, Johanna Elonen (Vas. rakentajat), 41, Ilpo Haaja (Kaarelan Vas.), 52, Seppo Järvinen (Hgin itäinen ty), 63, Riikka Korpinurmi (HTY:n naiset), 31, uusi, Aleksi Lilleberg (Kallion Vas.), 29, Tiina Lintunen (Kontulan Vas.), 31, uusi, Martina Reuter (Vasemmistolinkki), 47, Jiri Sironen (Vasemmistolinkki), 35, Kasper Stenberg (Töölön Vas.), 23, uusi, Elina Turunen (Vasemmistolinkki), 28, uusi ja Jenni Uljas (Vasemmistolinkki), 31.
Varajäseniksi valittiin Heikki Timonen (Metallin Vas.) 62, Tiina Pietiläinen (Vas:n Vuosaaren os.), 36, uusi, Eeva Wiik (Kaarelan Vas.), 45, uusi, Sanna Ruusunen (HTY:n naiset), 45, uusi ja Valter Söderman (Kallion Vas.), 20, uusi.
Äänestyksessä viimeiseksi varajäseneksi tuli Pekka Koivunen (Kontulan Vas.), 31, mutta kun piirin säännöt edellyttävät, että sekä varsinaisissa jäsenissä että varajäsenissä on yksi ruotsinkielinen, nousi Söderman varajäseneksi.
Piiritoimikunnan jäsenistä miehiä ja naisia on molempia kahdeksan.