Presidentti Tarja Halosen torstaina päättynyt Venäjän-vierailu osoitti jälleen, että virallisella tasolla maidemme välit ovat ongelmattomat ja vuoropuhelu toimii. Aroistakin asioista voidaan keskustella eikä kaikesta olla samaa mieltä. Maiden välillä on tosin myös selvittämistä vaativia asioita. Samoin on paljon vielä käyttämättömiä yhteistyömahdollisuuksia.
Halosen vierailulla ei tehty uusia aluevaltauksia, mutta vierailun aikana käytiin eri tasoilla keskusteluja, jotka poikinevat myönteisiä tuloksia tulevaisuudessa.
Venäjän osuus Suomen ulkomaankaupasta on varsin merkittävä. Yhteisin ponnistuksin voisi olla mahdollista edistää ennen muuta pienten ja keskisuurten suomalaisyritysten pääsyä kehittyville Venäjän markkinoille. Nyt Venäjällä on esimerkiksi aivan liikaa erilaiseen byrokratiaan liittyviä esteitä.
Vaalien jälkeen koottava hallitus laatisi erityisen Venäjä-ohjelman.
Kenellekään ei ole yllätys, että kansainvälisessä politiikassa kaikki maat pyrkivät ajamaan omaa etuaan, niin Suomi kuin Venäjäkin. EU ja Venäjä ovat vuosikausia kinanneet muun muassa viisumipakon poistamisesta. Aiheesta keskusteltiin Halosen vierailunkin aikana. Asia ei ole ongelmaton ja vaatii perusteellisen pohdinnan.
Venäjällä keskusteluja viisumeista on haluttu käydä suoraan myös Suomen kanssa, mutta nämä ovat EU:ssa sellaisia asioita, joissa ei kahdenvälisiä sopimuksia tehdä. Venäjä ei toistaiseksi täytä EU:n asettamia edellytyksiä viisumivapaudelle. EU:ssa asia kytkeytyy myös asiakirjaturvallisuuteen ja korruption vastaiseen taisteluun. Toivottavasti asiassa edetään, sillä viisumipakosta on haittaa eniten rehellisille matkailijoille ja yrittäjille.
Venäjällä tapahtuville ihmisoikeusloukkauksille ja muun muassa sananvapauden rajoittamiselle Suomikaan ei voi ummistaa silmiään. Kriittisten toimittajien pahoinpitelyt ja jopa murhat eivät kuulu oikeusvaltioon. Opposition toimintamahdollisuudetkin ovat Venäjällä edelleen rajalliset, vaikka ilmapiiri on presidentti Dmitri Medvedevin aikana muuttunut ehkä hieman lauhkeampaan suuntaan.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ehdotti muutama viikko sitten vieraillessaan Moskovassa, että kevään vaalien jälkeen koottava hallitus laatisi erityisen Venäjä-ohjelman. Erityinen ohjelma tuntuu aika suureelliselta, mutta joka tapauksessa järkevää olisi koota yhteen ne keskeiset asiat, joita valtio ja kansalaisjärjestöt ovat valmiit tekemään Venäjän suhteen.