Työnantajapuolen tiukentuneet asenteet ovat osaltaan johtaneet siihen, että neuvottelut työrauhaan liittyvien työmarkkinoiden pelisääntöjen uudistamisesta karahtivat karille. Tämä varmistui lopullisesti keskiviikkona, kun myös toimihenkilöjärjestö STTK ilmoitti palkansaajajärjestö SAK:n tapaan vetäytyvänsä asiaa pohtivasta työryhmästä. Keskusjärjestöistä vain Akava oli halukas jatkamaan neuvotteluja.
Sekä STTK että SAK ovat sitä mieltä, että neuvottelut eivät voi edetä pelkästään työnantajajärjestöjen näkemysten pohjalta.
Työnantajapuoli taas syyttää palkansaajajärjestöjä. Pitkälti tässä hengessä Kauppalehti (3.11.) otsikoi asiasta kertovan pääkirjoituksensa: ”SAK rampautti työryhmän”, ikään kuin kiistassa olisi vain yksi osapuoli.
Työryhmän neuvotteluilmapiiriä ovat jo pitkään huonontaneet työnantajapuolen joustamattomat asenteet, joita on vielä viime aikoina ryyditetty tiukoilla ulostuloilla. Palkansaajapuolella asia nähdään niin, että työnantajaleirin päämääränä on työntekijöiden perusoikeuksiin kuuluvan lakko-oikeuden rajoittaminen. Samalla työantajat haluavat määritellä erityisiä ”avainryhmiä”, joilta sitten vietäisiin ainakin osa lakko-oikeudesta.
Viime vuosina lakkojen määrät ovat Suomessa itse asiassa laskeneet.
Työnantajapuoli kiivailee ”laittomilla lakoilla”. Kiistanalaisiksi luokiteltujen lakkojen taustalla on kuitenkin varsin usein ollut työnantajien oma toiminta kuten työaika- ja yt-lakien rikkomukset.
Ehkä EK:ssa kannattaisikin katsoa peiliin ja ryhtyä ihan tosissaan sorvaamaan yhdessä hyväksyttävissä olevia pelisääntöjä.