Harmaa talous on työntynyt suomalaiseen yhteiskuntaan ovista ja ikkunoista. Hämäräyritykset kiertävät yhteiskunnan asettamat velvoitteet eikä työntekijöidenkään asema niissä paljon poikkea orjakontrahdeista. Veromenetysten lisäksi harmaa talous johtaa työntekijöiden lakien vastaiseen kohteluun ja antaa kohtuutonta kilpailuetua epärehellisesti toimiville yrityksille.
Harmaan talouden ongelmista on puhuttu vuosikymmenet. EU-aikana tilanne on koko ajan vain kärjistynyt, mutta valtiovalta on ollut ihmeellisen toimeton. Kun pitäisi lisätä voimavaroja harmaan talouden suitsimiseen ja valvonnan lisäämiseen, niin on käynytkin juuri päinvastoin. Yksi järjettömyyden huippu juuri tässä tilanteessa on ollut vähentää valvontaa hoitavien työsuojeluviranomaisten resursseja.
Kun valtio menettää harmaan talouden takia miljardeja euroja vero- ja muita tuloja vuosittain, niin eikö järkevää politiikkaa olisi käydä kaikin keinoin tällaista yhteiskunnan perustaa kalvavaa ruttoa vastaan? Keinoja on, jos niitä vain halutaan ottaa käyttöön. Mikä ihme estää?
Omalla sektorillaan Rakennusliitto on jo vuosikaudet käynyt ansiokasta, välillä yksinäistäkin taisteluaan myös sellaisissa asioissa, joiden hoitaminen kuuluisi viranomaisille.
Ammattiyhdistysliike on ollut laajemminkin aktiivinen. Viimeksi tiistaina palkansaajakeskusjärjestö SAK esitteli omat, hyvin konkreettiset teesinsä. SAK:n mielestä ongelman torjuntaa varten on lainsäädäntöön tehtävä monia muutoksia.
SAK:kin vaatii työntekijäjärjestöille kanneoikeutta, jotta ne voisivat ajaa kannetta tuomioistuimessa työntekijän puolesta ilman tämän valtuutusta. Kanneoikeudella voitaisiin ehkäistä ennalta erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden palkkasyrjintää. Järeä keino SAK:n mielestä olisi myös tilaajavastuulain tiukentaminen.
Monet kerrat eri foorumeilla on todettu, että harmaan talouden nujertamisesta hyötyvät niin työntekijät kuin rehelliset työnantajatkin. SAK on esitellyt 23 teesiään. Nyt odotetaan, mitä tekee työnantajien etujärjestö EK? Sitä odottavat rehelliset yrityksetkin. Vähän vaikuttaa siltä, että myöskään ennen EK:n ulostuloa työnantajia herkästi peesaavaa kokoomusta ei saada liikkeelle.