Ranskassa oli torstaina järjestyksessä seitsemäs mielenosoituspäivä syyskuun alusta alkaen. Silloin alkoi protestiaalto alimman eläkeiän nostamista vastaan nykyisestä 60 vuodesta 62 vuoteen. Mielenosoituksia on ollut yhteensä 270 ympäri maata, joihin on osallistunut ”miljoonia” vihaisia kansalaisia.
Eläkelaki on jo äänestetty moneen kertaan sekä kansalliskokouksessa että ylähuoneessa, senaatissa. Molemmissa on presidentti Nicolas Sarkozya kannattava porvarienemmistö.
Vaikka tilanne näyttää protestoijien kannalta toivottomalta, silti mielenosoitukset jatkuvat. Mukaan ovat liittyneet nyt myös opiskelijat ja koululaisetkin. Näkyvin ay-johtaja, CGT:n puheenjohtaja Bernard Thibault ei usko ”kadun voiman” tappioon, vaan vaatii Sarkozya jättämään lain ilman presidentin vahvistusta.
Laista ei missään vaiheessa edes keskusteltu, se on kirjaimellisesti runnottu läpi.
Sarkozyn suosio
ennätysalhaalla
”Ranskalaisilla on vallankumous geeneissään”, pohti eräs filosofi. Pohjoismaissa istutaan neuvottelupöytään, juodaan kahvia ja neuvotellaan asiat rauhallisesti esityslistan mukaisesti kohta kohdalta. Ranskassa ei ole koskaan opittu neuvottelemaan.
Presidentti Sarkozyn kannatus on laskenut 29 prosenttiin, mikä on Ranskan galluphistorian alhaisin kannatuslukema. Tyytymättömyys tiivistyy presidenttiin, joka ei ole ymmärtänyt kansaansa. Le Journal du Dimanche-lehti otsikoi etusivunsa ”Anti-Sarkozy-liike”, vasemmistolainen l’Humanité taas ”Sarkozy, tämä ei pääty tähän”. Kuvituksena käsi, johon oli kirjoitettu ”Non”.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyneessä Viikkolehdessä.