Viime viikkojen puoluekannatuskyselyt osoittavat harvinaisen suurta epävarmuutta.
– Lähimenneisyydessä ei ole vastaavaa tilannetta, jossa kansa olisi ollut näin epävarma ja hämmennyksissä suhteessa puolueisiin, Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo.
Viime kesästä epätietoisten osuus on parin viikon takaisen TNS-Gallupin kyselyn mukaan kasvanut noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Se oli kyselyssä 37 prosenttia.
Kakkosvaihtoehtosaattaa nousta ykköseksi.
– Vasemmistoliiton kannattajakunta on varminta valinnastaan, mutta vasemmistonkin kohdalla varmojen määrä on laskenut syksyn aikana, Puhakka sanoo.
Suuria muutoksia
tulossa?
Puhakka puhuu monen muun tavoin murrosajasta.
– 17. huhtikuuta vaalitulos voi olla ihan mikä tahansa. Puolueiden kannatuksiin saattaa tulla hyvinkin suuria muutoksia, Puhakka sanoo.
Hän uskoo, että kevään eduskuntavaalikampanjaa leimaa epävarmuus tulosten julkistamiseen asti.
– Ihmiset tekevät päätöksensä aiempaa myöhemmin. Sitoutuminen puolueisiin on löystynyt ja katsellaan muita puolueita. Silloin kakkosvaihtoehto saattaa nousta ykköseksi.
Nyt on nähtävissä selvä notkahdus suurten puolueiden kannatuksissa.
– Tämä kertoo ihmisten turhautumisesta suhteessa politiikkaan ja selvästi myös protestihengestä, joka kyselyissä kanavoituu perussuomalaisten hyväksi.
Myös homokeskustelun kaltaiset hässäkät saattavat vaikuttaa vaalitulokseen.
– Keskustelu osoitti, että samaan aikaan yhteiskunnassa on hyvin konservatiivisia ja hyvin liberaaleja virtauksia, joiden törmäyksestä syntyy rätinää. Samankaltaisista, ihmisiä voimakkaasti liikuttavista asioista saattaa syntyä vielä ennen vaaleja on pari kolme vastaavanlaista keskustelua. Ne voivat jopa vaikuttaa olennaisesti vaalitulokseen.
Epätietoisuutta ja epävarmuutta
Epätietoisuus on lisääntynyt kaikissa väestöryhmissä, mutta eniten epätietoisia on heikommin koulutettujen, työntekijöiden, opiskelijoiden ja pienituloisten keskuudessa.
– Siinä joukossa on paljon niitä, joilla ei ole turvattua tulevaisuutta, Puhakka toteaa.
Hän pelkää äänestysprosentin laskevan.
– Hyvätuloiset valitsevat eduskunnan. Siellä, missä kokoomus on vahva voima, on vähemmän epävarmoja kuin muualla. Hyvätuloiset kyllä tietävät, ketä äänestävät.
Epävarmuudessa on mahdollisuus
Puhakka korostaa, epävarmuus sisältää myös mahdollisuuden ensi kevään vaaleissa.
– Monet äänestäjät ovat asettuneet katsomoon. Se ei ole hyvä asia, mutta se antaa kuitenkin toivon, että kampanjoinnilla, nostamalla asiat ja hyvät ehdokkaamme, voimme tehdä hyvän tuloksen, hän korostaa.
– Tämän haluaisin jokaisen Vasemmistoliitossa sisäistävän. Vahva tavoitteemme on yhä olla maan neljänneksi suurin puolue.
Puoluesihteeri patistaakin nykyisiä kansanedustajia, kuntien luottamushenkilöitä, ehdokkaita ja näiden tukijoita raakaan työhön.
– Meidän pitää tehdä työmme näkyväksi ruohonjuuritasolla. Aikaa on puoli vuotta ja se on tehtävissä.
Hän toteaa, että itseensä on luotettava ja samalla luotava uskoa muihin.
– Kukaan ei hyppää häviäjäksi tunnustautuvan kärryihin. Vaalityö on meidän valttimme.
Onnea myös
demareille ja vihreille
Puhakka muistuttaa, että kokonaisuuden kannalta kummankin vasemmistopuolueen, niin vasemmiston kuin SDP:n, kannatuksen nousu olisi tärkeää.
– Meidän kannattaa toivottaa onnea myös demareille. Kummallakin puolueella on oma paikkansa poliittisessa kentässä ja koko yhteiskunnan kannalta olisi onnekasta, että kumpikin vahvistuisi. Keskenämme kilpailemalla emme saavuta vasemmistolaisittain vahvempaa vaalitulosta. Demareilla on valitettavasti ote hakusessa.
Myös vihreiden menestys olisi Puhakan mielestä positiivinen asia. Senkin kannatus on alamaissa.
– Perussuomalaisten menestys tarkoittaa hyvin vahvaa oikeiston vahvistumista ja siihen tarvittaisiin koko vasemmiston ja vihreiden nousua vastalääkkeeksi.