Julkaistu 20.11. 2009. Juttu on osa Kansan Uutisten Irak-arkistopakettia, joka julkaistaan WikiLeaks-paljastuksen johdosta.
Irakilaisessa Fallujan kaupungissa esiintyy jopa 15 kertaa normaalia enemmän synnynnäisiä epämuodostumia sekä varhaislapsuuden syöpiä.
Falluja oli vuonna 2004 yksi harvoista suurista taistelupaikoista Yhdysvaltain joukkojen ja Irakin kapinallisten välillä. Yhdysvallat käytti siellä kiistanalaisia aseita kuten köyhdytettyä uraania ja valkoista fosforia.
Vuosien varrella on tullut satunnaista tietoa Fallujan ongelmista, mutta kaupungin ylikuormitettu terveydenhoito on vasta viime kuukausina pystynyt systemaattisemmin tilastoimaan tilannetta. Brittilehti Guardian julkaisi viime perjantaina paikalla käyneen toimittajansa selvityksen.
Kaksi päätä, silmä
keskellä otsaa
Fallujan kaupunginsairaalan johtaja Ayman Qais kertoi Guardianille, että ennen vuotta 2003 hän näki lääkärinä vain satunnaisesti epämuodostumia. Viime vuonna tällaisia vauvoja syntyi kerran parissa viikossa, mutta nyt jo kaksi päivässä. Qaisin mukaan useimmiten vammat ovat päässä tai selkäytimessä, mutta monilla myös alaraajoissa. Lisäksi alle kaksivuotiaiden aivokasvaimet ovat lisääntyneet merkittävästi. Monesti samalla lapsella voi olla useita kasvaimia.
Irakilaisista ja brittiläisistä lääkäreistä sekä viranomaisista koostuva ryhmä lähetti lokakuussa YK:n yleiskokoukselle avoimen kirjeen, jossa se pyysi YK:ta perustamaan puolueettoman komitean Fallujan terveysongelmien tutkimiseksi ja sodan jäljiltä jääneiden myrkyllisten aineiden puhdistamiseksi.
Ryhmän mukaan esimerkiksi syyskuussa Fallujan kaupunginsairaalassa syntyi 170 vauvaa, joista 24 prosenttia kuoli ensimmäisen seitsemän päivän aikana. Kuolleista 75 prosenttia luokiteltiin epämuodostuneiksi.
Kaikkein huolestuttavinta ryhmän mielestä on se, että henkiin jääneistäkin huomattavalle osalle kehittyy vakavia sairauksia myöhemmin. Samoin keskosina syntyvien määrä on kasvanut paljon.
Ryhmän mukaan epämuodostumat ovat usein groteskeja: kaksi päätä tai ei päätä lainkaan, yksi silmä keskellä otsaa, puuttuvia raajoja, suomujen peittämä iho.
Lasten kasvaimia myös
Basrassa ja Najafissa
Sairaalan lastenosaston johtaja Bassam Allah on pyytänyt kansainvälisiä asiantuntijoita tekemään maaperätutkimuksia Fallujassa ja selvittämään, miksi kaupungissa syntyy niin paljon lapsia, joiden sairaudet viittaavat äidin ennen raskautta tai sen aikana tapahtuneeseen altistumiseen.
Fallujan lääkärit eivät halua tutkimatta lyödä käsityksiään lukkoon. He luettelevat sekä sotaan liittyviä että liittymättömiä mahdollisia syitä: ilmansaasteet, säteily, kemikaalit, lääkkeiden käyttö raskauden aikana, äidin aliravitsemus tai hänen psykologinen tilansa.
Guardianin artikkelista virinneessä keskustelussa eräs professori huomauttaa, että monet ongelmista sopisivat äidin riittämättömään foolihapon saantiin.
Ilman tarkempia tutkimuksia Fallujaa ei voi verrata suoraan muuhun Irakiin.
Tiedossa joka tapauksessa on, että myös Basrassa ja Najafissa on esiintynyt poikkeuksellisen paljon pikkulasten kasvaimia. Nekin olivat taistelualueita.
Valkoinen fosfori ja
köyhdytetty uraani
Fallujan taistelut alkoivat maaliskuussa 2004, vajaa vuosi sen jälkeen kun Yhdysvallat oli kaatanut Saddam Husseinin hallinnon. Alkusyynä oli neljän Blackwater-turvayhtiön miehen surmaaminen kaupungissa.
Yhdysvallat joutui perääntymään ensimmäisellä yrityksellä, mutta marraskuussa 2004 se ryhtyi uudelleen piirittämään kaupunkia suuremmalla joukolla. Falluja oli kiivaan tykistötulen ja ilmapommitusten kohteena. Huomattava osa kaupungin 300 000 asukkaasta ei ollut pystynyt pakenemaan.
Fallujan taistelujen aikana useat ulkomaiset toimittajat syyttivät Yhdysvaltoja kiellettyjen aseiden käytöstä ja sotarikoksiin rinnastettavista toimista.
Kansainvälisten sopimusten mukaan hirvittäviä palovammoja aiheuttavan valkoisen fosforin käyttö on sallittua taistelukentän valaisemiseen ja maalien osoittamiseen. Yhdysvallat kiisti aluksi väitteet, joiden mukaan sitä oli Fallujassa käytetty siviilialueella, mutta joutui myöhemmin myöntämään valkoista fosforia käytetyn taisteluvälineenä. Kapinalliset piileksivät Fallujassa siviilien keskellä.
Pahimmaksi vuosienkin päästä ilmenevien vaikutusten aiheuttajaksi epäillään kuitenkin köyhdytettyä uraania, jota käytetään ammuksissa niiden läpäisykyvyn tehostamiseksi. Köyhdytetty uraani höyrystyy räjähdyksessä ja hajoaa sitten radioaktiiviseksi ja kemiallisesti myrkylliseksi pölyksi.
Köyhdytetty uraani on hyvin kiistanalainen ase, jota ei ole suoraan kielletty missään sopimuksessa. Sitä on mm. epäilty ”Persianlahden syndrooman” eli vuoden 1991 Kuwaitin sodan amerikkalaisten ja brittiläisten veteraanien sairastelun syyksi.