Hiihtoliiton murheet jatkuvat
Hiihtoliiton sotkujen selvittäminen jatkuu käräjillä, kun neljä entistä hiihtovaikuttajaa joutuu syytteeseen törkeästä petoksesta. Heidän epäillään valehdelleen STT:n dopingjutun oikeudenkäynnissä 1990-luvun lopulla.
Hiihtoliiton sotkut nousivat pienen hiljaiselon jälkeen julkisuuteen, kun Yle kertoi sunnuntaina Hiihtoliiton vippailleen ilmeisen omavaltaisesti urheilijoiden valmennus- ja urheilijarahaston rahoja talousvaikeuksiensa paikkaamiseen.
Vippaustoiminnan selvittely ei ehtinyt päästä kunnolla alkuun, kun kihlakunnansyyttäjä keskiviikkona ilmoitti, että neljä entistä hiihtovaikuttajaa, ex-hiihtäjä Jari Räsänen ja kolme entistä Hiihtoliiton johtohahmoa, lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki, lajijohtaja Antti Leppävuori ja toimitusjohtaja Jari Piirainen saavat syytteen törkeästä petoksesta. Syytteen saaneiden epäillään valehdelleen oikeuskäsittelyssä, jossa käsiteltiin vuonna 1998 julkaistuja STT:n dopinguutisia.
Kaksi vältti syyteen
Epäilyksen kohteina myös olleet entinen hiihtäjä, kokoomuksen kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström ja entinen Hiihtoliiton toimitusjohtaja Esa Klinga sen sijaan välttyivät syytteiltä.
Uudelleen oikeuskäsittelyyn tuleva juttu sai alkunsa, kun STT julkaisi vuonna 1998 uutisen, jonka mukaan suomalainen mieshiihtäjä oli käyttänyt kasvuhormonia ja että Hiihtoliiton johtohenkilöt olisivat olleet tietoisia aineista.
STT:n silloinen päätoimittaja Kari Väisänen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallinen tuomittiin käräjillä julkisesta herjauksesta ehdolliseen vankeuteen, sakkoihin sekä maksamaan korvauksia useille hiihtoliiton ihmisille. Hovioikeus alensi rangaistukset sakoiksi ja vähensi myös maksettavia korvauksia.
Vain Kyrö kantanut vastuuta
Juttua ryhdyttiin tutkimaan uudelleen, kun TV Nelonen kertoi keväällä 2008 nimettömään lähteeseen vedoten, että dopingia käytettiin ja salailtiin Hiihtoliitossa järjestelmällisesti 1990-luvulla.
Jo viisi vuotta aiemmin oli entinen hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö tuomittu sakkoihin epo- ja kasvuhormoonien salakuljetuksesta. Yksin syyllisyyden taakkaa kantanut Kyrö totesi KU:n haastattelussa talvella 2003 joutuneensa teilatuksi sen vuoksi, ettei halunnut jättää Lahdessa dopingista kärynneitä urheilijoita yksin.
”Voi kysyä, uskooko joku ajatteleva ihminen tosissaan, niin kuin tämä kuva on annettu, että minä oikeastaan olen keksinyt koko tämän dopingin. Että minä urheilijoitteni kanssa olen koko maailmassa tämmöinen äärimmäisen alhainen poikkeus ja että vain kaikki meidän tekeminen ollut jollakin tavalla rikollista tai ainakin kyseenalaista toimintaa. Jos siihen kuvaan joku muu uskoo kuin tarkoitushakuiset toimittajat, niin ei se ole enää minun ongelmani”, Kyrö totesi KU:lle.
Haastattelussa Kyrö toivoi muitakin vastuunkantajia esiin.:”Jos muut ihmiset haluavat kulkea se asia tunnollaan niin, ettei heidän tarvitse kertoa mitään, niin olkoon”.
STT:n dopingjutussa tuomitut ja työpaikkansa menettäneet Väisänen ja Aatsalo-Sallinen ovat tyytyväisiä syytteiden nostamisesta.
– Olen odottanut 11 vuotta tämän asian selviämistä, Aatsalo-Sallinen totesi tiedotteesssaan.
Ex-päätoimittaja Väisäsen mukaan virallisen syyttäjän johtopäätökset esitutkinnasta ja syyteharkinnan lopputulos ovat hyvin loogisia ja perusteltuja.