Ranska on kuohunut viimeiset kaksi viikkoa. Kaikki alkoi siitä, kun presidentti Nicolas Sarkozy runnoi parlamentissa läpi uuden eläkelain, jonka mukaan vähimmäiseläkeikä nostetaan nykyisestä 60 vuodesta 62 vuoteen.
Laista äänestettiin nopeasti. Nyt se odottaa enää ylähuoneen eli senaatin vahvistusta siitä, että se on perustuslain mukainen. Senaatin äänestys on tänään perjantaina, jolloin eläkeiän nostaminen saa lopullisesti lain voiman.
Opiskelijoiden ja koululaisten osallistuminen mielenosoituksiin oli yllätys kaikille, varsinkin Sarkozylle. Mainostettiinhan lakia nimenomaan helpotuksena tuleville eläkeläisille, ettei heidän tarvitse maksaa isovanhempiensa eläkkeitä.
Nuorison tyytymättömyys on syvemmällä. Alle kolmekymppisiä kutsutaan jo ”uhratuksi sukupolveksi”. Nuorisotyöttömyys on ennätyskorkea, palkattomat, loputtomat harjoittelujaksot ovat pakollisia, opiskelija-asuntoja ei ole, kohtuuhintaisen vuokra-asunnon löytäminen mahdotonta.
Vain hyvätuloisten vanhempien jälkeläiset pärjäävät, ja vanhempien suhteiden avulla löytyy työpaikkakin. Kaikki muut on jätetty yhteiskunnan ulkopuolelle. Edes vähimmäistoimeentuloa ei useissa kunnissa enää makseta budjettivajeen takia.
Nuoriso protestoi prekariteettia, elämän epävarmuutta vastaan. Ranskan tähän asti hyvin toiminut sosiaaliturva on murenemassa pala palalta.
Tilanne tuskin rauhoittuu lähipäivinä. Vuoden 1968 mellakoiden jälkeen toisensa yllättäen löytäneet ay-liike ja nuoriso suunnittelevat uusia protestitapahtumia ensi viikolla.
Aiheesta enemmän tänään ilmestyneessä Viikkolehdessä.