Ensi vuoden eduskuntavaaleista on tulossa äärimmäisen kiinnostavat, sillä niissä käydään monta kilpailua. Edes aiemmin selvältä näyttänyt kokoomuksen kuningastie ei ole kirkossa kuulutettu. Taistelusta paikasta kahden suurimman joukkoon – ja todennäköisesti hallitukseen – tulee verinen.
Vaaliasetelmia saattaa heilauttaa vielä rajustikin Suomessa kovassa nousussa oleva uuskonservatiivisuus. Tähän asti se on näkynyt lähes kaikkia muita puolueita rokottavana Perussuomalaisten nousuna. Nyt samalla potille pyrkivät myös Kristillisdemokraatit.
Päivi Räsänen ei puhunut viime viikon homoillassa mitään, mitä ei olisi sanonut julkisesti ennenkin. Tällä kertaa valmiiksi keskustelun ääripäille pedattu asetelma osui kuitenkin johonkin herkkään paikkaan. Tuloksena oli joukkopako seurakunnista.
Sauma, johon kristillisetkin nyt iskevät, on suomalaisten konservatiiviseksi kääntynyt asennemuutos.
Kirkko menettää jäseniään, mutta Räsäsen puolue hyötyy kohusta. Puolue on saanut viikon aikana kokoonsa nähden paljon uusia jäseniä ja Räsänen itse runsaan kritiikin vastapainoksi paljon henkilökohtaista tukea. Hänelle on Facebookissa perustettu useampiakin tukiryhmiä. Suurimmassa on yli 4 000 jäsentä, joiden kirkon jäsenkato johtuukin samassa tv-keskustelussa esiintyneen papin ”homomyönteisistä ja Raamatun arvovaltaa polkevista näkemyksistä.”
Päivi Räsänen myönsi itsekin tiistaina Radio Suomen haastattelussa hamuavansa puolueelleen samoja uuskonservatiivisuuden innoittamia äänestäjiä, joiden koko potti on muuten valumassa Perussuomalaisille. Erityisesti tunkkaisella raamatuntulkinnalla on mahdollista iskeä suonta keskustasta ja kokoomuksesta, joiden vapaamielisyys hirvittää niiden arvokonservatiiveja.
Perussuomalaisten nousu onkin nähty liian yksioikoisesti maahanmuuttovastaisuuden heijastumana.
Sauma, johon kristillisetkin nyt iskevät, on suomalaisten konservatiiviseksi kääntynyt asennemuutos, joka tuli esiin vuosi sitten ilmestyneessä RISC Monitor -asennetutkimuksessa. Kaiken kansainvälisyyden ja jatkuvan muutoksen keskellä suomalaiset haluavat selvästi kääntää pyörää taaksepäin ja palata perinteisiin arvoihin.
Suomalaisista on 2000-luvulla tullut aiempaa haluttomampia kohtaamaan muutoksia. Samalla varsinkin nuorimpien aikuisten arvot ovat koventuneet ja perinteisen perhemallin, jossa mies elättää ja vaimo hoitaa kotona lapset, suosio on noussut.
Laskelmoitua tai ei, niin Päivi Räsänen veti homopuheillaan omalta kannaltaan oikeasta narusta pyrkiessään Perussuomalaisten kanssa samoille apajille.