Palvelualojen ammattiliiton PAMin edustajistovaalien valtakunnalliseksi ääniharavaksi nousi tamperelainen K-Citymarketien pääluottamusmies Leila Tilvis. Hän sai vaalissa 249 henkilökohtaista ääntä.
Äänestysprosentti vaaleissa oli ennätyksellisen alhainen. Äänioikeuttaan käytti vain 21,2 prosenttia liiton 225 000 jäsenestä. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli 32.
PAMin II varapuheenjohtajan Kaarlo Julkusen (vas.) mukaan alhainen äänestysprosentti antaa aiheen miettiä, miten demokratiaa jatkossa toteutetaan.
– Kyllä tämä laittaa harkitsemaan. Olisiko tulevaisuudessa ammattiosastokohtainen malli tai joku muu nykyistä parempi.
Vaaleissa valittiin edustajistoon 120 jäsentä. Ehdokkaita oli 565. PAM siirtyi aikoinaan liittokokousmallista edustajistomalliin. Tekikö tämä malli liiton liian kaukaiseksi tavalliselle jäsenelle?
– Kun katsoo läpimenneitä, niin he ovat toimineet aktiivisesti omissa ammattiosastoissaan ja saaneet sitten tukea vaaleissa.
Ongelmana Julkunen pitää sitä, että liiton jäsenistössä on paljon vaihtuvuutta. Nuoret käyvät alalla ja vaihtavat sitten alaa.
– Nuorten saaminen äänestämään on ison työn takana. Lisäksi osalla alueita ehdokasasettelu oli liian heikko meidän suureen jäsenmääräämme nähden. Tuttuja ja turvallisia ehdokkaita ei löytynyt.
PAMin vaaleissa oli käytössä ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää sähköisesti. Sen toivottiin nostavan äänestysprosenttia, mutta toisin kävi. Netissä äänesti 17,5 prosenttia äänestäneistä.
– Ei se netti mikään maailma ole. Vaalimainonnassa käytettiin paljon sekä nettiä että julkista mainostaa. Työpaikkatason mainonta jäi vähemmälle ja se oli virhe, sanoo Julkunen.
”Työehtosopimus tärkein”
Valtakunnan ääniharava Leila Tilvis on erittäin tyytyväinen saamastaan luottamuksesta, jonka voimin hän aikoo seuraavat neljä vuotta toimia edustajistossa kaikkien palvelusektorin työntekijöiden hyväksi.
– Kaikkein ammattiliittojen tärkein tuote on työehtosopimus. Sitä me tarvitsemme joka päivä työssämme.
Alhaista äänestysprosenttia hän pitää pelottavana.
– Meillä on tässä palkkaneuvottelut käynnissä ja olisi toivonut äänestysprosentin nousevan korkeammalle. En osaa sanoa, että mikä se lääke tähän ongelman olisi. Vaalityötä olisi ainakin pitänyt tehdä enemmän. Tässä voi itseäänkin katsoa peilistä.
– Nuoret innostuivat yllättävän vähän nettiäänestyksestä, vaikka äänestäminen olisi sitä kautta ollut äärettömän helppoa, ihmettelee Tilvis.
PAMin vaaleissa ei käytetty poliittisia tunnuksia. Mitään yllätyksiä ei siinäkään suhteessa kuitenkaan tullut puoleen tai toiseen.