Verotus ja ennen muuta se, mihin suuntaan verotuksen painopistettä on siirrettävä, on käynnistymässä olevan vaalitaistelun yksi pääteemoista. Verotuksellahan kerätään ensisijaisesti rahaa valtiolle ja kunnille käytettäväksi muun muassa peruspalveluihin, mutta verotusta voidaan käyttää – jos halutaan – myös tuloerojen tasaajana tai oikeudenmukaisuuden toteuttajana.
Viime päivinä on useammaltakin eri taholta heitetty esiin tapoja muuttaa verotusta. Asialla ovat olleet niin palkansaajajärjestö SAK kuin oppositiopuolueet SDP ja Vasemmistoliitto. Näillä kaikilla on aika samansuuntainen käsitys etenemistiestä.
Viimeistään vaalikampanjoinnin aikana käy ilmi, että puolueiden kannanotoissa on eroja – ennen muuta porvaripuolueiden ja vasemmiston kesken mutta myös ”blokkien” sisällä. Hallituspuolueet eivät esimerkiksi ole juurikaan olleet kiinnostuneita verotuksen tulonjakovaikutuksista. Vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole pulaa. Politiikka palaa tälläkin alueella politiikkaan.
Vasemmistoliiton mielestä ensi vaalikaudelle suunnitellut arvonlisäverojen korotukset on estettävä ja korvattava pääomien ja omaisuuden verottamisella. Oikeudenmukaisuutta lisäisi myös se, jos verotettavien tulojen alaraja nostettaisiin10 000 euroon. Rikkaiden ja erityisesti pääomien ja pääomatulojen ankarampaa verottamista vaativat Vasemmistoliiton lisäksi myös SAK ja SDP.
Verotuksen peruslähtökohtana pitäisi nykyistä enemmän olla maksukyky. Sen ohella on vähintään yhtä tärkeää uudistaa verotusta niin, että sen kautta voidaan kaventaa viime vuosina rajusti kasvaneista tuloeroja. Siihen tarvitaan verotuksen progressiivisuuden lisäämistä. Palkkatulojen lisäksi progressiivisen verotuksen piiriin onkin saatava myös pääomatulot, joista nyt ei makseta esimerkiksi kunnallisveroa ollenkaan.