Viime viikolla puhuttiin yleislakosta niin Suomessa kuin Ranskassakin. Yhteisöpalvelu Facebookissa organisoitu ”yleislakko” veti eduskuntatalon portaille perjantaina parikymmentä mielenosoittajaa. Pariisissa taas lähes miljoona ranskalaista marssi lauantaina kaduilla vastustaen eläkeiän korottamista ja ammattijärjestöt suunnittelevat varsinaista yleislakkoa, johon osallistuisi väkeä paljon nähtyä enemmän.
Suomessa ”yleislakon” pontimena olivat kansanedustajien palkankorotukset. Yli satatuhatta suomalaista klikkasi Facebookissa ”lupauksen” yleislakkoon osallistumisesta . Klikkaus ei kuitenkaan muuttunut konkreettiseksi toiminnaksi, mutta ei se silti ollut merkityksetön. Asia nousi jälleen esiin.
Verkkoyhteisö osoitti tietyllä tavalla voimansa. Ihmiset ovat valmiit ottamaan kantaa. Se on ensimmäinen askel toiminnan tiellä.
Erilaiset verkkoyhteisöt kuuluvat tähän aikaan ja niistä voi kehittyä merkittäviäkin vaikutuskanavia. Vielä nyt eletään tietynlaista esivaihetta, varsinainen läpimurto toiminnan tasolle on saavuttamatta, mutta senkin aika voi tulla piankin. Joka tapauksessa verkostoissa vaikutetaan mielipiteisiin ja keskustellaan – välillä tosin erilaisen hälyn keskellä – kiperistäkin asioista.
Yksi esimerkki verkon voimasta on myös kirkkoa kohtaan suuntautunut protesti. Suurin osa viikon aikana kirkosta eronneista on tehnyt eroilmoituksen eroakirkosta.fi -verkkosivuston kautta. Joukkovoima – tässä tapauksessa miltei 25 000 kansalaista – on muotoutunut yksittäisten klikkausten kautta. Henkilökohtaisista ratkaisuista on tullut joukkoliike, joka alkaa ruokkia itse itseään.
Verkkovaikuttaminen lisääntyy ja saa koko ajan uusia muotoja. Edelläkävijät keräävät pisteet ja voitot.