Syksyllä 2007 Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki julkaisi kirjan Uusliberalismi Suomessa, johon sisältyi ennustus uudesta lamasta, joka käynnistyy syksyn 2007 ja vuoden 2010 välisenä aikana rahoitusmarkkinakriisin kautta.
Syksyllä 2008 investointipankki Lehman Brothers ajautui yrityssaneeraukseen. Koko maapalloa myllertävä rahoitusmarkkinakriisi oli täällä.
Nyt Australiassa pari vuotta tutkimusprofessorina työskennellyt Patomäki istuu työhuoneessaan Helsingin yliopiston valtio-opin laitoksella vastaamassa kysymykseen, mistä sinä tiesit.
Kriisissä toteutui klassinen kaava, jossa voitot ovat yksityisiä ja riskit yhteisiä.
– Olen jonkun verran opiskellut kapitalistisen markkinatalouden toimintaa. Siinä on tiettyjä mekanismeja ja säännönmukaisuuksia, joista yksi on rahoitusmarkkinoiden toiminta, Patomäki aloittaa.
Ja näin se menee:
Järjestelmä sallii eri toimijoiden luoda uusia rahoitusinstrumentteja. Luottokuplalla nostetaan sijoitusarvoja, jotka puolestaan toimivat takuuna uusille lainoille. Kokonaislainamäärä lisääntyy ja rahoitusmarkkinat moninkertaistuvat. Syntyy kupla, joka lopulta puhkeaa.
Isompi romahdus tulossa
2008 alkanut talouskriisi on ohi tai sitten ei. Patomäen mukaan joka tapauksessa uuden, isomman kriisin siemeniä kylvetään parhaillaan. Rahoitusmarkkinoiden moninkertaistumista luodaan taas, kunnes kuluvan vuosikymmenen loppupuolella koetaan vielä suurempi romahdus. Vasta se saattaa uusliberaalin aikakauden päätökseensä.
Mitä sitten tapahtuu, Patomäki ei tiedä. Ihminen voi oppia kokemuksistaan hyvää ja huonoa.
Jos opitaan huonoa, suurelle talousromahdukselle etsitään syntipukki ja ajaudutaan 2000-luvun tilanteessa 1930-luvun laman kaltaiseen kierteeseen.
– Tämä on patologista oppimista.
– Tervettä oppimista olisi, että syntyy liikkeitä, jotka pyrkivät luomaan parempia globaaleja instituutioita ja esimerkiksi globaaleja veroja. Niiden avulla voidaan suunnitella maailman talouskasvua ekologisesti kestävällä tavalla sekä luoda perustaa globaalille investointipolitiikalle, tulonsiirroille ja niin edelleen. Tämä muuttaisi maailman kokonaan toiseksi.
Näiden kahden vastakkaisen tien mahdollisuutta Patomäki pitää nyt yhtä vahvoina.
Heikki Patomäen koko haastattelu on luettavissa 15.10. ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdestä. Siinä hän myös perustelee lähtöään Vasemmistoliiton ehdokkaaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.