Suomessa vierailleen kansainvälisen Tax Justice Networkin toiminnanjohtajan John Christensenin mielestä OECD:n hanke, jonka tavoite oli vähentää tietojen salaamiseen perustuvaa veronkiertoa, on kääntynyt farssiksi.
– Pohjoismaista on tullut ehkä tahtomattaan veroparatiisien liittolaisia.
OECD käynnisti kymmenkunta vuotta sitten hankkeen, jolla pyrittiin hillitsemään haitallista verokilpailua. Se laati mallisopimuksen verotietojen vaihdosta ja listasi noin 50 maata tai aluetta, joilla katsottiin olevan haitallista, salassapitoon perustuvaa ulkomaisia sijoituksia koskevaa lainsäädäntöä. Listalta pääsi pois, mikäli veroparatiisi solmi 12 maan tai veroalueen kanssa sopimuksen verotietojen vaihdosta suurin piirtein mallisopimuksen mukaisesti.
Pohjoismaat ovat Christensenin mukaan olleet haluttuja sopimuskumppaneita, koska ne neuvottelevat sopimuksista blokkina. Yksillä neuvotteluilla saa aikaan seitsemän sopimusta, sillä ne syntyvät viiden pohjoismaan lisäksi samalla myös omana veroalueenaan toimivien Färsaarten ja Grönlannin kanssa. Sen jälkeen ei tarvita enää kuin viisi sopimusta.
Tähän mennessä tehdyistä noin 380 sopimuksesta vajaa puolet on tehty pohjoismaiden kanssa. Osan sopimuksista veroparatiisit ovat tehneet keskenään.
Tiedot pitäisi luovuttaa automaattisesti
Houkutukseksi tietojenvaihtosopimuksille Suomi on muiden pohjoismaiden mukana solminut näiden maiden kanssa kahdenkertaisen verotuksen estäviä sopimuksia. Ne mahdollistavat sen, että suomalaisyritykset ja myös yksityishenkilöt voivat laillisestikin hyödyntää veroparatiisien matalaa tai olematonta verotusta.
OECD:n malliin pohjautuvien sopimusten ongelma on Tax Justice Networkissa työskentelevän Matti Kohosen mukaan se, että niiden mukaan esimerkiksi suomalaisviranomaisten on kyettävä yksilöimään hyvin tarkasti tieto, mitä jostakin maasta mahdollisesti haluaa.
– Niiden pitäisi perustua automaattiseen verotietojen vaihtoon EU:n säästödirektiivin tapaan.
Kohosen tietojen mukaan Suomi ei ole vielä kertaakaan pyytänyt mistään tietoja näiden sopimusten pohjalta.
Eduskunnan tarkastusvaliokunnalle laaditun raportin mukaan Suomi menettää vuosittain verotuloina satoja miljoonia euroja, kun ulkomailla tienattuja tai niiden kautta kierrätettyjä tuloja jää täällä verottamatta.
Aiheesta enemmän perjantaina ilmestyvässä Viikkolehdessä.