Pellervon taloustutkimuksen PTT:n mukaan ruoka kallistuu reilusti inflaatiovauhtia enemmän vuoden vaihteessa. Ruuan kallistuminen syö nopeasti niukat palkkojen korotukset, eläkkeiden ja muiden etuuksien vielä niukemmista korotuksista puhumattakaan. Itse asiassa pienituloisimmilla kassa menee pakkasen puolelle.
Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat sopineet, että ”syksyn hinnannousupaineet” rätkäistään ruuan hintaan yhdellä rysäyksellä vuoden vaihteessa. Miten tässä näin kävi? Ketäs tässä oikein huijataan? Kauppa ja elintarviketeollisuus huolehtivat katteistaan, kuluttajien mielipiteitä ei kysellä.
Eikös ruuan hinnan pitäisi päinvastoin laskea, jos hintoja verrataan vuoden takaisiin. Viime vuoden lokakuussahan ruuan arvonlisävero laski 17 prosentista 12 prosenttiin ja sitä hilattiin vain prosenttiyksikön verran ylöspäin viime heinäkuussa.
Palkankorotuksetkin ovat olleet erittäin maltillisia, joten ei niistäkään millään synny 3,7 prosentin hinnankorotuspainetta.
Maailmalta kuulemma tulee kovia paineita, sillä viljan maailmanmarkkinahinta on noussut. Se pitää paikkansa. Huonojen satojen vuoksi ennen muuta vehnän hinta on nousussa, mutta sen ei kai pitäisi vaikuttaa mitään esimerkiksi ruisleivän hintaan. Niin kuitenkin käy, kaikkien leipien hinnat nousevat. Tosin täysin rukiista leipää ei kovin paljon taida enää kaupoista löytyä.
Hintoihin vaikuttaa ensi vuonna voimaan astuvat makeis- ja virvoitusjuomaverojen korotukset, mutta ei niilläkään pitäisi olla mitään tekemistä ruisleivän hinnan kanssa.