Yhdysvaltain korkeimman oikeuden keskiviikkona alkaneella istuntokaudella on käsiteltävänä muutamia tarkasti seurattuja periaateratkaisuja.
Yksi avaintapauksista koskee kansasilaista hihhulikirkkoa nimeltä Westboro Baptists, joka on jo vuosien ajan käynyt häiriköimässä kaatuneiden amerikkalaissotilaiden hautajaisissa.
Westboron baptistit ovat pitäneet mielenosoituksiaan jo 400:ssa sotilashautajaisissa ympäri Yhdysvaltoja. Heidän protestinsa ei kuitenkaan kohdistu Irakin tai Afganistanin sotiin eikä edes ylipäätään armeijaan. Lahkolaiskirkon ainoa viesti on, että homoseksuaalisuuden salliminen tuhoaa Amerikan.
Hautajaisissa häiriköiminen ei mitenkään riipu siitä, mikä on ollut kaatuneen sotilaan seksuaalinen suuntautuminen. Kysymys on vain siitä, että Westboron rienajoukko laskee saavansa näissä tilaisuuksissa maksimaalisesti julkisuutta.
Surevien omaisten on ymmärrettävästi vaikea katsella westborolaisten kylttejä, joissa lukee esimerkiksi ”Jumalalle kiitos sotilaiden kuolemasta” ja ”Hinttisotilaat” tai kerrotaan vainajan olevan matkalla helvettiin.
Isä voitti ensin, hävisi sitten
Korkeimman oikeuden käsiteltävänä on tapaus, jossa yhden kuolleen sotilaan isä veti Westboron baptistit ja heidän johtajansa Fred Phelpsin oikeuteen.
20-vuotias korpraali Matthew Snyder kuoli onnettomuudessa Irakissa vuonna 2006. Seitsemän Westboron baptistia tuli hautajaisiin kyltteineen, joissa mm. luki ”Jumala vihaa sinua” ja ”Matt menee helvettiin”. Koska perhe oli katolinen, yhdessä kyltissä luki myös ”Paavi menee helvettiin”.
Sotilaan isä Albert Snyder voitti ensimmäisessä oikeusasteessa, joka määräsi westborolaiset maksamaan hänelle 10,9 miljoonan dollarin korvaukset. Tuomari kohtuullisti summan viiteen miljoonaan.
Vetoomustuomioistuin kuitenkin kumosi tuomion katsoen, että perustuslain sananvapauspykälä suojaa westborolaisia. Se määräsi Snyderin maksamaan Phelpsille 16 000 dollaria oikeudenkäyntikuluja.
Oikeuden päätös ei itsestään selvä
Monien lainoppineiden mielestä oli yllättävää, että Yhdysvaltain korkein oikeus otti tapauksen ”Snyder vastaan Phelps” käsiteltäväkseen. Jotkut arvioivat tämän viittaavan siihen, että odotettavissa voisi olla päätös surevan isän eduksi.
Toisaalta aikaisemmissa tapauksissa korkein oikeus on tiukasti suojannut sananvapauden takaavaa perustuslain ensimmäistä lisäystä.
Esimerkiksi vuoden 1989 ratkaisun mukaan Yhdysvaltain lipun saa polttaa sananvapauden nimissä. Edellisenä vuonna korkein oikeus kumosi päätöksen, jolla alempi oikeus oli tuominnut Hustler-pornolehden maksamaan korvauksia lehden karkeasti pilkkaamalle tv-evankelista Jerry Falwellille.
Jos korkeimman oikeuden ratkaisu – joka tullee vasta kuukausien päästä – nyt kääntyy westborolaisia vastaan, kysymys lienee Falwellin kaltaisten julkisuuden henkilöiden ja Snyderin kaltaisten tavallisten ihmisten yksityisyyden erottamisesta.
Rintamalinjoja puolesta ja vastaan
Tapaus koskee niin perustavanlaatuisia kysymyksiä, että rintamalinjat ovat hieman yllättäviä.
Liberaalina pidetty Amerikan kansalaisvapauksien liitto (ACLU) puolustaa westborolaisten oikeutta mielipiteensä esittämiseen. ACLU:n mukaan sananvapauspykälän nimenomainen tarkoitus on suojata epäsuosittuakin mielipidettä.
Useat tiedotusvälineet kuten The New York Times ja Associated Press ovat samalla kannalla kuin ACLU. Konservatiivisessa Fox Newsissä taas on otettu kantaa Snyderin puolesta.
Snyderin puolesta ovat ottaneet kantaa myös sotaveteraanien järjestöt, 42 senaattoria sekä 48 Yhdysvaltain 50 osavaltiosta. Osavaltiot vetoavat omiin lakeihinsa, joissa rajoitetaan oikeutta häiritä hautajaisia mielenosoituksilla. Phelpsin voiton pelätään kaatavan myös nämä lait.
Marginaalilahkon globaali viesti
Nykyään 80-vuotias Fred Phelps perusti Westboron baptistit vuonna 1955. Seurakunta lähettelee ympäri maailmaa sähköposteja, joissa vihataan homouden vuoksi milloin mitäkin. Suomalaisillekin tiedotusvälineille tulvii ajoittain viestejä, joissa kerrotaan Jumalan vihaavan Suomea.
Seurakunnan kanta tulee selväksi jo sen sähköpostiosoitteesta www.godhatesfags.com (”jumalavihaahinttejä.com”).
Westboron baptisteissa on vain 60–70 jäsentä, ja heistäkin valtaosa on Phelpsin lapsia, lapsenlapsia ja muita sukulaisia.
Phelps aloitti hautajaisriekkumiset vuonna 1998 häiritsemällä kahden homokammoisen miehen surmaaman homoseksuaalin opiskelijan hautajaisia.
Westboro Baptists kiihdytti kampanjaansa sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus 2003 päätti, että homoseksuaalisten aktien kieltäminen on vastoin perustuslaillista yksityiselämän suojaa.
Phelps on oivaltanut myös Koraanien polttamisen julkisuusarvon. Tämän tempun Westboron baptistit tekivät Washingtonissa 2008.