Armeija joutuu ottamaan omassa toiminnassaan entistä tarkemmin huomioon sen, että ikäluokat pienevät eikä muutenkaan kaikkia saada mukaan varusmiespalvelukseen. Asevelvollisuuden tulevaisuutta tutkaillut työryhmä esittääkin yhtenä vaihtoehtona neljän kuukauden varusmiesaikaa.
Jos tämä kannatettava ehdotus toteutuisi, niin samalla armeija säästäisi ja pystyisi myös tehostamaan omaa koulutustaan.
Nyt enää vajaat 80 prosenttia ikäluokasta käy armeijan. Suunta on ollut jo pitkään alaspäin, eikä mikään viittaa siihen, että muutosta toiseen suuntaan olisi näköpiirissä. Ennen muuta palveluksensa keskeyttäneiden määrät ovat olleet kasvussa. Puolustusvoimissa huoli kasvaa, sillä se haluaa kouluttaa motivoituneita sotilaita.
Jos varusmiesaika lyhenee, niin vastaavasti pitää lyhentää myös siviilipalvelusaikaa, sillä muuten kahdentoista kuukauden siviilipalvelus muuttuu entistä selkeämmin rangaistukseksi ja luonteeltaan vielä nykyistäkin syrjivämmäksi.
Viralliset ihmisoikeuselimet kuten YK:n ihmisoikeuskomitea ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu ovat huomauttaneet toistuvasti Suomea pitkästä siviilipalvelusajasta ja erityisesti totaalikieltäytyjien kohtelusta.
Totaalikieltäytyjien kohtelu onkin häpeäksi sivistysvaltio Suomelle. Heistä on tullut mielipidevankeja, jotka joutuvat vankilaan vakaumuksensa takia. Yhteiskunnasta eristäminen ei kuitenkaan ole oikea paikka totaalikieltäytyjälle. Ehdoton vankeus olisi voitava muuttaa vähintäänkin yhdyskuntapalveluksi.