Sydänliiton kehittämispäällikkö, dosentti Marjaana Lahti-Koski tyrmää maanantaisessa MOT-ohjelmassa esitetyt rasvaväitteet yksittäisten tutkimustulosten tulkintoina.
Hän sanoo, että viime vuosina ei ole tullut mitään sellaista uutta radikaalia tutkimustietoa, joka kumoaisi ravitsemussuosituksiimme kirjatun käsityksen terveellisestä syömisestä.
MOT väitti, että tieteellistä näyttöä kovan eläinrasvan ja sepelvaltimotaudin yhteydestä ei ole. Ohjelman mukaan sydänkuolemien riski on kasvanut kun monityydyttämättömien kasvisrasvojen kuten ruokaöljyjen käyttö on lisääntynyt.
– MOT-ohjelma ei muuta tiedeyhteisön käsitystä siitä, mitä me tiedämme esimerkiksi sydäntaudin ja rasvan yhteyksistä, Lahti-Koski sanoo.
Hänen mukaansa on olemassa vahva näyttö siitä, että ruuan kova rasva vaikuttaa haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen, joka taas vaikuttaa valtimonkovettumatautiin eli esimerkiksi sepelvaltimotautiin ja sydän- tai aivoinfarktiin.
– Se, mitä kannattaa välttää, on maito- ja lihavalmisteista peräisin oleva kova rasva, suola, sokeripitoiset juomat, makeiset ja valkoisesta viljasta tehdyt makeat ja suolaiset tuotteet.
Terveelliseen ruokavalioon kuuluvat edelleenkin vanhat tutut: kasvikset, hedelmät ja marjat sekä vähäsuolaiset, runsaskuituiset viljatuotteet ja rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet.
Lahti-Koski lisää, että hyvä ruokavalio ei ole rasvaton.
– Ruuanlaitossa ja salaatinkastikkeina kannattaa suosia kasviöljyä ja leivän päällä margariinia.
Turhaa hämmennystä
MOT:n nostattamassa rasvakohussa on Lahti-Kosken mukaan kyse siitä, että aina löytyy niitä ihmisiä, joiden mielestä on kai hienoa olla eri mieltä asiantuntijoiden valtajoukon kanssa.
– On harmillista, että yksittäiset ihmiset saavat äänensä niin hyvin kuuluville ja sekoittavat pään jopa terveydenhuollon ammattilaisilta eli niiltä, joiden pitäisi olla systemaattisesti tukemassa ihmisten elintapojen muutosta.
Lahti-Koski ei väheksy tieteellisten totuuksien kyseenalaistamista, sillä juuri sitä kautta tiede etenee. Mutta ruokasuositusten kohdalla perusta on edelleen vahva.
Uuttakin tietoa toki on saatu. Lisää ymmärrystä on Lahti-Kosken mukaan saatu esimerkiksi siitä, miten olennaista on, millä kova rasva korvataan ruokavaliossa.
– Sitä ei missään nimessä pidä korvata nopeilla hiilihydraateilla eli valkoisella viljalla ja sokerilla vaan pehmeillä rasvoilla ja hyvillä hiilihydraattilähteillä.
Kyse ei siis ole siitä, kumpi on pahempi, rasva vai sokeri. Sekä rasvoissa että hiilihydraateissa tärkeää on laatu.
Sydänmerkki avuksi
Kun julkisuudessa esitetään ristiriitaisia terveysväitteitä, kuluttaja tulee epävarmaksi.
Lahti-Koski rauhoittelee kuluttajia muistuttamalla sydänmerkistä. Se kertoo, että omassa tuoteryhmässään tuote on rasvan laadun ja määrän ja suolan suhteen suositeltava.
Kaupan hyllyiltä löytyy toki muitakin sydänmerkin kriteerit täyttäviä tuotteita. Merkintä on vapaaehtoinen, eivätkä kaikki ole sitä hakeneet tuotteisiinsa.
Esimerkiksi kaikki rypsiöljyt täyttävät sydänmerkin kriteerit. Rasvahyllyllä sydänmerkki ohjaa etsimään sitä margariinia, jossa on suolan ja rasvan määrä kohdallaan. Sama koskee maitovalmisteita ja juustoja.
Sydänmerkki suosii siis pehmeitä rasvoja.
Ja vielä tulee ohje, jonka avulla pehmeää rasvaa saa riittävästi.
– Kuusi teelusikallista margariinia ja yksi ruokalusikallinen öljyä päivässä plus kala-ateria kahdesti viikossa.
Sekä yksi viisas neuvo. Unohda mustavalkoinen ajattelu, jonka mukaan joku ruoka-aine olisi hyvää ja toinen kiellettyä. Kyse on kokonaisuudesta, Lahti-Koski tähdentää.