Suomi on ollut viime vuosina Euroopan kärkimaita työpaikkakiusaamisessa. Vuonna 2007 tehdyn Euroopan työolosuhdetutkimuksen mukaan 17 prosenttia suomalaisista koki kiusaamista työpaikalla. Useimmiten kiusaaja on oma työtoveri.
Epäasiallista kohtelua ja työpaikkakiusaamista yritetään nyt suitsia uusilla ohjeilla. Akavan ja STTK:n koulutus- ja kehittämisorganisaatio TJS opintokeskus on julkaissut yhdessä ammattijärjestöjen kanssa Reilu peli -aineiston, joka tarjoaa ohjeita riitojen selvittelyyn ja ennaltaehkäisyyn.
Kehittämisasiantuntija Päivi Lohi-Aallon mukaan ohjeiden takana on neljä vuotta sitten kerätty aineisto työpaikkakiusaamisesta.
– Pyysimme selviytymistarinoita, mutta lähes 160 kirjoituksesta vain muutamassa kerrottiin, miten asioita oli ratkaistu.
Myös viimeisimmät työolobarometrit kertovat kiusaamisen olevan arkipäivää. Kuusi prosenttia palkansaajista kokee jatkuvaa kiusaamista työpaikalla. Lähes puolet vastaajista kertoo jonkinlaisesta epäasiallisesta käyttäytymisestä työpaikalla.
Esimiesten tiedossa puutteita
Lohi-Aallon mukaan esimiehillä ei ole riittävästi tietoa ristiriitatilanteisiin puuttumisesta.
– Vaikka he ovat avainasemassa, tilanteita ei osata selvittää. Omaa vastuuta ei ymmärretä, vaikka se tulee jo työturvallisuuslainsäädännöstä. Myöskään työsuojeluvaltuutetun roolia ei tunneta.
Aineisto antaa konkreettisia esimerkkejä niin esimiehelle, luottamusmiehelle kuin työtoverillekin, joka havaitsee epäasiallista kohtelua työpaikallaan.
Lohi-Aallon mukaan ristiriitatilanteisiin haetaan usein syytä henkilökemiasta, vaikka syy saattaakin olla työpaikan rakenteessa tai toimintatavoissa. Organisaation rakenne saattaa jarruttaa tai estää tiimien työn tekemistä, jolloin ihmiset eivät opi tuntemaan toisiaan. Vastuunjako saattaa olla epäselvä tai ryhmien välillä on jännitteitä, joka luo kilpailua ja epäluuloa.
– Voi olla, että työpaikan pelisääntöjä ei ole tehty yhteistyössä henkilöstön kanssa tai niitä ei tunneta. Materiaalista löytyy ohjeita siitä, miten henkilöstö otetaan mukaan.
Riitojen ratkominen ei ole kiusaamista
Epäasiallisesta kohtelusta saatetaan tehdä myös virhetulkintoja. Esimiestä voidaan syyttää kiusaamisesta silloin, kun hän antaa työmääräyksiä.
– Jokaisella työpaikalla on ongelmia, siitä ei päästä mihinkään. Mutta erimielisyyksien ratkominen ei ole epäasiallista kohtelua, eikä esimiehen työnjohto-oikeudet, vaikka ne usein sellaisiksi tulkitaan.
Lohi-Aallon mukaan ristiriitatilanteisiin pitäisi puuttua mahdollisimman nopeasti.
– Mielellään heti. Pitkään jatkuneina tilanteet voivat olla todella vaikeita.
Reilu Peli -aineisto leviää esimiehille lähinnä ammattijärjestöjen kautta.