Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) hallitus käy pienituloisten kansalaisten kukkarolla. Ensi vuoden valtion talousarvioesityksessä varsinkin välillisten verojen korotukset kohdistuvat ennen muuta vähävaraisiin suomalaisiin.
Erityisen tyytyväinen talousarvioesitykseen on ollut kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen eikä varmaan syyttä. Puolue on pystynyt pitämään peruskannattajakuntansa puolta. Katainen on myös toistuvasti toitottanut, ettei vaihtoehtoja ole. Hänen mukaansa kansalaisten on pakko niellä kaikki hallituksen tarjoamat rohdot.
Samalla toimitusministeriön tavoin toimiva Kiviniemen hallitus siirtää ison osan hankalista asioita yli vaalien. Hallituksen pääpuolueet piiloutuvat mahdollisen talouskasvun taakse. Monet talousasiantuntijat kuitenkin varoittelevat. Vaara ei ole vielä ohi, vaikka jonkin verran merkkejä paremmasta jo pilkottaakin.
Vasemmistoliiton ehdotus vaihtoehtobudjetiksi on kokonaisuus.
Vaikka valtiovarainministeri tolkuttaa, ettei hallituksen linjalle ole vaihtoehtoja, niin oppositiopuolueet ovat toista mieltä. Vihreä hallituspuoluekin näyttää haikailevan poikkeamista hallituksessa jo kertaalleen hyväksymistään linjauksista.
Vaihtoehtoja on oikeasti olemassa. Sen osoitti viimeksi Vasemmistoliitto, jonka eduskuntaryhmä keskiviikkona esitteli omaa vaihtoehtobudjettiaan. Valtajulkisuus ei näitä juuri noteeraa tai korkeintaan vähättelee ne kuoliaaksi, ikään kuin kaikki tieto ja ymmärrys olisi pesiytynyt vain suuriin puolueisiin.
Vasemmistoliiton ehdotus vaihtoehtobudjetiksi on monista yksityiskohdista kasattu kokonaisuus, jossa esitetyt lisämenot on katettu lisätuloilla, kuten esimerkiksi arvopaperikaupan verottamisella, miljoonan euron arvon ylittävien omaisuuksien varallisuusverolla ja pääomatulojen verottamisella progressiivisesti.
Vasemmistoliitto nosti esityspaketissaan monien muiden ehdotuksen rinnalle Suomessa täysin uutena ideana ydinpolttoaineveron Saksan mallin mukaisesti. Millaisia summia tällainen vero voisi tuoda valtion kassaan, on tarkkaan laskematta. Tarkat laskelmat olisi syytä jo esityksen uskottavuudenkin takia tehdä.
Yleisesti on todettu, että hallituksen budjettiesityksessään omaksuma linja johtaa tasaveroon. Vasemmistoliiton lähtökohtana taas on verotuksen oikeudenmukaisuus.
Erityishuomiota vaihtoehtobudjetissa kiinnitetään pitkäaikaistyöttömien ja työttömien nuorten hälyttävästi kasvavaan joukkoon.