Suomi on kokoomuslaistunut rajusti viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana. Vielä vuonna 1990 olisi pidetty mielenvikaisena sitä, joka sanoo herrasväen puoleen nousevan Suomen suurimmaksi. Mielikuvilla on kuitenkin valtava voima. Niillä politiikka nykyään ratkaistaan, ei ohjelmilla eikä asiakirjoilla.
Nyt kokoomus on enää kahdeksan kuukauden päässä suuresta unelmastaan nousta maan suurimmaksi ja pääministeripuolueeksi. Sen takia puolue on ollut viime kuukaudet julkisuudessa olematta oikein mitään mieltä. Kun ei tee mitään, ei tee myöskään virheitä.
Kuka uskoo, että Yle havaitsi yllättäen tiistaina, että sillä on riittävä edustus Moskovassa ilman Eerolaakin?
Kunnes elokuun lopulla kokoomus astui miinaan. Puheenjohtaja Jyrki Katainen tuli sanoneeksi löysiä yhdessä kohtaa kohutussa Venäjä-puheessaan eikä koko puhetta ollut sen jälkeen saatavilla kirjoitettuna tekstinä. Kieltämättä puheen uutisoinnissa vedettiin mutkia suoriksi.
Aluksi Katainen myönsi virheensä, mutta asia jäi kaivelemaan. Keskiviikkona Savon Sanomien haastattelussa hän sitten antoi palaa ja sanoi häpeävänsä Venäjä-keskustelun tasoa Suomessa.
”Häpesin sitä hirveästi suomalaisten puolesta. Tulkitsen niin, että osa mediasta arvioi minun tahallaan haastaneen riitaa Venäjän kanssa. Sellainen ei ole medialta järkevää ajattelua, että kuvitellaan keskeisen ministerin tekevän niin.”
Haastattelussa Katainen haukkui myös Yleä kaksi vuotta Moskovassa avustaneen toimittaja Antero Eerolan pataluhaksi tavalla, jota johtavilta poliitikoilta harvemmin kuullaan. Katainen syytti Eerolaa tarkoituksellisesta valehtelusta, kun tämä oli kysynyt kommenttia Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Konstantin Kosatševilta.
Ja kuinka ollakaan, tiistaina Yle täysin yllättäen jätti jatkamatta Eerolan avustajasopimusta, vaikka aiemmin tästä ei ollut mitään puhetta ja vaikka työnantaja vakuuttaa tyytyväisyyttään Eerolan työhön.
Kokoomuksen käsivarsi on pitkä. Kansan Uutisilla on hallussaan Eerolan Ylestä viikko sitten saama sähköpostiviesti, joka vahvistaa Kataisen esikunnan ”käyneen hieman kuumana edellisen Kosatšev-haastattelun jälkeen.”
Kuka uskoo, että Yle havaitsi yllättäen tiistaina, että sillä on riittävä edustus Moskovassa ilman Eerolaakin?
Kokoomus on voimansa tunnossa vyöryttänyt edustajansa yhteiskunnan keskeisten laitosten ja virastojen johtoon. Viimeksi kokoomus otti haltuunsa Ylen. Eerolan potkut haisevatkin kilometrien päähän kokoomuksen kostolta.
Mutta kokoomuksellahan onkin homma hanskassa. Puolueella on läheiset suhteet nykyisen Venäjän NKP:hen, Yhtenäiseen Venäjään. Sieltä on varmaan neuvottu, miten eri mieltä olevia kohdellaan.
Toivevävyltä näyttävällä Jyrki Kataisella on oltava kieli keskellä suuta. Pääministeripaikkaa ei sopisi tärvätä hölmöihin virheisiin.
Nyt kokoomus on tehnyt niitä jo kaksi. Ehkä sittenkin vielä ennen vaaleja äänestäjät alkavat herätä Kokoomuslandian todellisuuteen ja Jyrki Kataisen pääministerijuhlat vaihtuvat pettymyspurilaiseen Jaskan grillillä.