Palvelualojen ammattiliitto PAM on lyönyt kättä vuokratyöyrityksen kanssa, jotta liiton työttömille jäsenille löytyisi työtä. VMP:n eli entisen Varamiespalvelun kanssa tehtävällä kokeilulla aiotaan saada ensi alkuun työllistettyä 20 henkilöä.
Koulutukseen voi hakeutua ammattiliiton nettisivuilta torstaihin 2. syyskuuta mennessä. PAM valitsee osallistujat yhteensä kahden viikon koulutukseen ja perehdyttämiseen. Ensimmäinen kymmenen hengen ryhmä aloittaa syyskuussa.
PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin mukaan ammattiliiton tulee tehdä jotakin myös työttömien jäsentensä auttamiseksi.
– Työttömyys on aina henkilökohtainen tragedia. Tarkoituksemme ei ole edistää vuokratyötä vaan ylipäätään työtä. Suhtautumisemme vuokratyöhön ei ole muuttunut, Selin kertoo.
Kokeilu on ensimmäinen laatuaan myös VMP:lle.
Toimitusjohtaja Mika Kaukonen kertoo, että yhtiön ruotsalaisen sisaryhtiön liikevaihdosta jo miltei kolmannes tulee koulutuksesta. Suomessa koulutuksen osuus on vielä hyvin pientä. Yhteishankkeina eri työnantajien kanssa VMP koulutti viime vuonna puolisen sataa henkeä.
– Ammattiliiton mukaantulo on aivan uutta, Kaukonen toteaa.
– Jos työvoimapolitiikka toimisi ideaalisesti, tällaisia kursseja ei tarvitsi miettiä, Selin huomauttaa.
Työttömiä etenkin ravitsemusalalla
Työllistämiskokeilulla PAM toivoo saavansa varsinkin nuoret ja pitkään työttömänä olleet liikkeelle. Toinen kursseista on varattu maahanmuuttajille.
Ohjelma laaditaan osallistujien tarpeiden mukaisesti. Heille annetaan koulutusta työnhakuun ja CV:n laadintaan. Lisäksi urasuunnittelukonsultti käy läpi jokaisen ura- ja koulutusmahdollisuudet. Kurssilla haetaan kullekin osallistujalle sopivia työpaikkoja.
– Meillä on eniten työttömiä majoitus- ja ravitsemusalalla, 5,1 prosenttia, Selin kertoo.
Kurssilaisten kannattaa hänen mukaansa varautua siihen, että työpaikka voi löytyä myös aivan toiselta alalta.
VMP on lupautunut etsimään työpaikkoja kurssitettaville, mutta täysin varmasti niitä ei voi luvata.
Kaukonen kertoo, että vielä toissavuonna noin kaksi tuhatta vuokratyöntekijää sai asiakasyrityksistä vakinaisen työpaikan, viime vuonna enää 700 henkeä.
Myös vuokratyökeikan keskimääräinen kesto on pudonnut noin kuukaudesta vain 2,5 viikkoon.
– Se on valitettavan lyhyt aika, meidänkin mielestämme. Vaikka työttömyysluvut ovat synkät, eläköitymisten myötä työtä on luvassa, Kaukonen uskoo.