Palkansaajajärjestöjen tulisi laatia yhteinen palkankorotustavoite, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esitti tiistaina Vantaalla järjestön työmarkkinaseminaarissa.
Lylyn mukaan liittojen ja keskusjärjestöjen kannattaisi laatia yhdessä palkkatavoite vastapainoksi työnantajapuolen palkka-ankkurille. Lyly jätti avoimeksi, tulisiko mallia käyttää jokaisella liittokierroksella vai ainoastaan talouskriiseissä.
– Sopimusperhe pitää saada yhteiseksi. Minimitavoite turvaisi tietyn tason, mutta sen yli voitaisiin mennä, Lyly hahmotteli.
Hän painotti, että mallissa huomioitaisiin työllisyys ja kansantalouden tila. Ajankohta mallin käyttöönotolle riippuu Lylyn mukaan liittojen ja keskusjärjestöjen tahdosta.
Nykymallin mukainen hajautettu liittokierros, jossa työnantaja sanelee palkkahaarukan, ei Lylyn mukaan jatkossa käy.
Hyviä kokemuksia yhteisestä tavoitteenasettelusta saatiin SAK:n kentässä jo viime liittokierroksella. Esimerkiksi minimipalkkoja saatiin korotettua muita palkkoja enemmän, joskin vähimmäispalkat jäivät vielä hieman alle tavoitteena olleen 1 500 euron.
Kolmikannan kohtalo vaakalaudalla
Lyly pohti, miten käy työmarkkinarauhan, jos neuvottelutoiminta hajautuu vielä nykyisestään. Edessä saattaa olla työntekijäpuolen radikalisoituminen, hän huomautti.
– Luulenpa, että eteen tulee aika, jolloin kaivataan yhteistä sopimuspöytää. Keskeinen kysymys on, löytyykö vastaisuudessa vastuuntuntoa viedä yhdessä asioita eteenpäin esimerkiksi pätkä- ja silpputyön osalta. Jos SAK pitäisi perustaa nyt, tuo porukka sen tekisi.
SAK odottaa, että kolmikantaisesti valmisteltava kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelma saadaan valmiiksi. Se vahvistaisi Lylyn mukaan sopimusyhteiskunnan säilymistä.
Luottamus kolmikantaan horjuu SAK:ssa, sillä Ahtelan eläketyöryhmän esitykset ovat jämähtäneet ministeriöiden valmisteluun.
– Vaikuttaa, että tämä hallitus ei halua tehdä päätöksiä eikä laittaa lainvalmistelua alulle, Lyly huomautti.
Esimerkiksi esitys työntekijän tilanteen tarkastelusta 90 päivän sairausloman jälkeen ei ole edennyt lainkaan, vaikka se oli sekä työnantaja- että palkansaajapuolen tavoite.