”Tämä on raskain hyökkäys palkkatyöväen oikeuksia vastaan kahdenkymmenen viime vuoden aikana, samettikumouksen jälkeen”, jyrähti Tšekin ay-keskuksen CMKOS:n puheenjohtaja Jaroslav Zavadil äskettäin maan uuden oikeistohallituksen ohjelmasta.
Vahvimman ammattiliiton Kovon (Metallin) johtaja Josef Stredula vakuutti ay-liikkeen haluavan neuvotella.
”Mutta jos perustelumme jätetään huomiotta, ryhdymme vastavoimiin, varoitti Stredula lehdistötilaisuudessa. ”Kysytte, tuleeko mielenosoituksia. Kyllä tulee! Tai lakkoja? Myös lakkoja!” hän lupasi.
Oikeistolaisin hallitus
itsenäisyyden aikana
Kylmä totuus kuitenkin on, että oikeistojohtaja Petr Necasin kolmen puolueen hallituksella on parlamentissa 118 paikkaa sosiaalidemokraattien ja kommunistipuolueen 82 paikkaa vastaan.
Tšekin lienee vaikea enää välttää sosiaalista liikehdintää tai yhteenottoja. Luottamuslausekeskustelussa Necasin hallitusta luonnehdittiin oikeistolaisimmaksi sitten Tšekkoslovakian perustamisen 1918.
Viime viikolla syntyi kansalaisjärjestöjen ja tunnettujen vaikuttajien yhteenliittymä ”ProAlt – aloite tukemaan kritiikkiä ja vaihtoehtoja”. Aloitteen ensimmäisten allekirjoittajien joukosta löytyy väkeä työläisistä filosofeihin, puoluekantaan katsomatta.
Vaihtoehdon synnyn saneli osaltaan sosiaalidemokraattisen puolueen suuntahapuilu. Osa puoluejohtajista pelkää kovasti vasemmiston yhteistyötä.
Leikataan, leikataan
ja leikataan
Ammattiyhdistysliikkeen analyysin mukaan hallitusohjelma rakentuu samoihin uusliberalismin uskonkappaleisiin, joiden pohjalta maa ajautui talouskriisiin.
Necasin julistama ”vastuullinen budjettilinja” on jo tiivistetty sanoihin skrtat, skrtat, skrtat eli pyyhkiä yli, leikata menoja, säästää kaikessa. Käytännössä tämä merkitsee palkkojen alentamista, sosiaaliturvan karsimista, väen vähentämistä, virkaetuuksien poistamista.
Hallituksen todellinen voimahahmo, valtiovarainministeri Miroslav Kalousek itsekin luonnehtii leikkauksia ”brutaaleiksi”.
Pikasäästöjä seuraavat reformit puolestaan kohdistuvat ennen kaikkea vähävaraisimpiin. Huipputuloisten tai firmojen verohelpotuksiin ei kosketa; niidenhän on jälleen määrä elvyttää taloutta.
Necasin linja ei koidu Tšekin kymmenen miljoonan kansalaisen hyväksi, sanotaan vasemmalla. Eikä edes niiden 2,5 miljoonan hyväksi, jotka antoivat äänensä oikeistopuolueille – kaiken hyödyn keräävät finanssiryhmät ja 160 000-päinen uusrikkaiden ja keinottelijoiden joukko.
Simputusta ja
nöyryyttämistä
Työ- ja sosiaaliministerinä on ay-väelle tuttu mies, joka aikaisemmin kauppakamarin johtajana taisteli tiukasti työnantajien etujen puolesta. Nyt hän on päättämässä työehtolain rajusta uudistuksesta ja sosiaaliturvan supistuksista.
Jopa suurten firmojen asiantuntijat toppuuttelevat oikeistoministereitä. Nykyinenkin työehtolaki on täysin ”liberaali”. Työmarkkinailmapiirin kiristyminen vain ideologisten mielihalujen tyydyttämiseksi saattaisi olla tuhoisaa.
Ay-liike mainitsee esimerkkinä simputuksesta ja nöyryyttämisestä uuden, sosiaaliavustusten maksamiseen liitettävän kirjallisen ”kunniasanan”. Jokainen tuen tai avustuksen hakija joutuisi allekirjoituksellaan kirjallisesti vannomaan, että ”ilman tätä julkisista varoista maksettavaa tukea hakija ei muuten tulisi toimeen”.
Arvostelijat pitävät keksintöä julkeana ja alentavana.
”Paluu takaisin
1800-luvulle”
Vaaleissa juuri Kalousekin puolue TOP-09 menestyi, kun saksalais- ja amerikkalaisomisteinen valtamedia rakensi puolueen ikonin, ruhtinas Karel Schwarzenbergin, ympärille henkilökultin.
Oikeisto varoitti äänestämästä vasemmistoa, jotta maa ei palaisi ”kommunismiin”.
Nyt nähdään paluu takaisin suoraan 1800-luvulle, puolittaiseen työorjuuteen, kirjoittaa kommunisteja lähellä oleva lehti Halo Noviny.
Hallituskoneiston henkilövalinnoissa ja ensitoimissa hahmottuva linja huolestuttaa jo liberaaleja porvarillisiakin tarkkailijoita.
Jopa presidentti Vaclav Klaus, joka tunnetaan dogmaattisena konservatiivina, varoitti hallitusta lähtemästä oikeistokumoukselliselle tielle.
Turvallisuusfirmasta
kolme ministeriä
Toisaalla esimerkiksi Kansainvälinen turvallisuusyritysten liitto ASIS International ehti jo juhlia, kun kolme ASIS:n jäsentä on noussut Tšekin hallitukseen. ASIS edustaa maailman vahvimpia turvallisuuspalveluja myyviä firmoja.
Vaikka uusi bisnespuolue VV (Julkiset asiat) nousi parlamenttiin puhtaasti populistisin kikkakeinoin, juuri se on nyt Tšekin oikeistomahdin lukkona.
Puolueen omistaja Vit Barta, 36, luovutti miljardiliikevaihtoa pyörittäneen turvallisuusfirmansa veljen omistukseen ja toimii nyt Tšekin liikenneministerinä. Häntä ei suoraan päästetty yksityistämään Tšekin sisäministeriötä – sitä kuitenkin vetää Bartan puolueen puheenjohtaja.
Turvallisuustoimen yksityistämiskokeiluilla olisi epäilemättä otollisia seuraajia muissa maissa. Firmat ja rikkaat voivat ostaa turvallisuutta samalla kun valtion poliisi- ja pelastuspalvelua olisi pakko supistaa – uusliberalismin oppien mukaan.