Viimeinen sana
Tasan 107 vuotta sitten 96 ihmistä teki historiaa Forssassa. 17.–20. elokuuta 1903 Suomen Työväenpuolue hyväksyi radikaalin yhteiskunnallisen ohjelman, joka lähinnä kirkkoa ja uskontoa koskevia tavoitteita lukuunottamatta myös toteutui.
Yhdestä asiasta työväenyhdistys Kuhan taloon kokoontuneet miehet ja naiset eivät uskaltaneet unelmoidakaan. He eivät voineet kuvitellakaan, että runsaat sata vuotta myöhemmin lähes koko poliittinen kenttä ajaa työväen asiaa. Niin on nyt käynyt, kun kokoomus on jo vuosia ollut työväenpuolue ja viimeksi sellaiseksi julistautui Perussuomalaiset.
Takavuosina työläisen ja talonpojan liittona pidettiin SDP:n ja keskustan punamultahallituksia. Modernissa Suomessa työläisen ja talonpojan liitto toteutuu kokoomuksessa, joka ajaa kynsin hampain työläisten etuja ja jolle Joensuun kartanon talonpoika Björn Wahlroos järjestää rahaa nimenomaan tätä tarkoitusta varten.
Perinteisen työväenliikkeen tulisi kiireesti käyttää tilanne hyödykseen ennen kuin joku uusista työväenpuolueista päättää, että nyt riittää työläisen asia. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa on varsin helppo saada läpi vaatimukset esimerkiksi yhteistoimintalain uusimiseksi, koska niihin osallistuneiden perinteisten työläisten mielestä yt-neuvotteluissa ei varsinaisesti neuvotella mistään, vaan samat potkut saisi ilmankin.
Ei kun sitä vaan, että miksi kukaan ei enää halua olla reilusti oikeistolainen? Vasemmistoliitto on yhden entisen vaalitunnuksensa mukaan oikeasti vasemmalla. Porvarit sen sijaan ovat vaikeasti oikealla.
Mitä vikaa oikeistolaisten mielestä on oikeistolaisuudessa? Huono kovasydämisen hienostelijan imago?
Oikeistolainen työväenpresidentti ihmetteli aikoinaan, mitä suojelemista on kaiken maailman nilviäisissä. Tämä tapahtui ennen kuin oikeistopuolue oli muuttunut työväenpuolueen kautta koukaten myös vihreäksi puolueeksi. Nyt uusvihreässä kokoomuksessakin myönnetään nilviäisten merkitys, mutta samaan aikaan oikeistolaisuus alkaisi olla suojelun tarpeessa ennen kuin se kokonaan katoaa.
Nyt muuten ymmärrän paremmin sitä vasemmistopoliitikkoa, joka hävittyjen vaalien jälkeen harmittelee, ettei viesti mennyt perille.
Me täällä perinteisessä työväenlehdessä annamme joskus jossain määrin negatiivisen kuvan maamme sosiaalisesta tilanteesta. Mutta onko viesti mennyt perille? Mitä vielä. Uutisviikkolehti Newsweek todisti tällä viikolla koko maailmalle Suomen olevankin maailman paras maa.
Mitkä ne seuraavat vuorosanat olivatkaan? Tästä tehdään tarkka analyysi ja terävöitetään jatkossa linjaa.