– On monia, jotka eivät rohkene tulla tänne kertomaan kantaansa, totesi mielenosoituksen organisoineen Helsingin työttömät ry:n toiminnanjohtaja Anna-Maria Kantola.
– He luottavat siihen, että jotkut kuitenkin tulevat.
Sopuisiksi ennustetut neuvottelut keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden ministerien kesken päätetään viimeistään perjantaina. Neuvottelujen alla hallituspuolueiden välillä on ollut meteliä vain muutamasta asiasta, esimerkiksi Pohjanmaan radan rahoitustarpeesta. Ratatyön tarpeellisuudesta ollaan kuitenkin yksimielisiä, vaikka sitä, mistä rahat otetaan, ei ole vielä tiedetty.
Alkuviikosta nousseesta pienestä hälystä, joka koski Itämeren suojeluun tarkoitetun kolmen miljoonan euron määrärahan leikkaamista, päästään varmaan sopuun.
Ministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtaman valtiovarainministeriön laatiman budjettiehdotuksen loppusumma on 50,4 miljardia euroa.
”Katainen virnistelee”
Työttömien Kantolaa kuitenkin ärsyttää.
– Katainen virnistelee, että ei hätää, ollaanhan me maailman parhaita, hän viittaa alkuviikosta julkistettuun Newsweek-tutkimukseen.
– Kenen vinkkelistä, kun työllisyysaste on alle 70, vaikka hallituksen tavoite on 75 prosenttia, ja Helsingissäkin pitkäaikaistyöttömyys on noussut 55 prosenttia vuodessa. Helvetti, suoraan sanoen.
Kantola on huolissaan valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyvästä työllistämisrahojen leikkaussuunnitelmasta.
– Nythän pitäisi toimia päin vastoin, elvyttää ja panostaa myös pitkäaikaistyöttömien selviytymiseen, hän sanoo.
Yhdistyksen kokemus kertoo, että heikoimmilla ovat pitkäaikaistyöttömät ja nuoret työttömät, vaikka juuri nuoret ovat olleet porvarihallituksen erityisessä suojeluksessa.
– On hyvääkin, esimerkiksi ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen lisääminen. Mutta meillekin tulee päivittäin nuoria, jotka kertovat, ettei heidän työvoimansa kelpaa yrityksille edes ilmaiseksi.
Pienillä toimilla hyvää tulosta
Kantola ei puhu kokonaissummista, mutta listaa asioita, joilla työttömien tilannetta voitaisiin parantaa:
Työmarkkinatuki ja peruspäiväraha pitäisi nostaa nykyisestä 25, 60 eurosta päivältä 35 euroon.
– Se on taso, jolla jotenkin voisi elättää itsensä.
Pätkätöitä tekevien työttömyysturvaa työsuhteiden välillä pitää järkeistää.
– Nyt ihminen voi joutua odottamaan korvauksia kolmekin kuukautta oltuaan muutaman päivän töissä. Moni sanoo, että joutuu kieltäytymään pätkistä, koska ei uskalla riskeerata talouttaan.
Työ- ja elinkeinotoimistojen eli entisten työvoimatoimistojen henkilöstöä pitäisi kouluttaa.
– Se ei pysy kelkassa, kun tulee uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi toukokuussa voimaan tullutta de minimis -säädäntöä ei tunnu kukaan pystyvän tulkitsemaan.
Kantola toteaa, että pienilläkin asioilla voitaisiin saada hyvää tulosta.
– Julkishallinto voisi työllistää enemmän ja näin vapauttaa pitkäaikaistyöttömiä taloudellisesta ahdingosta. Työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen toimisi samaan suuntaan. Ja se on iso juttu, että nyt työllistyvän asumistukeen ei kosketa kolmeen kuukauteen, mutta jatkossa tämä aikaraja tuki otetaan pois saman tien.