Yritysten käsitykset lähikuukausien talouskehityksestä ovat toiveikkaita.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometrin mukaan yrityksissä uskotaan asteittaisen elpymisen jatkuvan loppuvuonna.
Liikevaihto kasvaa ja kannattavuus paranee. Henkilöstön määrän uskotaan pysyvän nykyisellään, ei enää vähenevän, mutta ei vielä kasvavankaan. Barometri julkistettiin torstaina.
EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs muistuttaa, että kansainväliseen kehitykseen liittyy yhä epävarmuuksia, joilla on vaikutuksia vientiriippuvaisen Suomen talouskehitykseen.
Hän pitää tärkeänä vahvistaa kasvun edellytyksiä niin talouspolitiikassa kuin työmarkkinoillakin.
– Julkinen taloutemme on rakenteellisesti alijäämäinen. Ikärakenteemme ja työurien lyhyys lisäävät voimakkaasti kuluja ja heikentävät tulopohjaa. Tässä tilanteessa talouden kasvun merkitys korostuu, Fagernäs korostaa.
Hänen mielestään on erityisen tärkeää huolehtia yritysten kustannuskilpailukyvystä sekä tuottavuutta parantamalla että keskittymällä työmarkkinoilla kilpailukyvyn vahvistamiseen.
Julkiselta vallalta Fagernäs odottaa toimia verotuksen kilpailukyvyn ja koulutuksen sekä innovaatiotoiminnan hyväksi. Työn verotusta tulisi keventää ja yritysverotuksen kilpailukykyä kohentaa, hän toteaa.
Teollisuuden suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku oli heinäkuussa +16. Alan yrityksistä 24 prosenttia odotti suhdanteidensa vahvistuvan loppuvuonna, 8 prosentti ennakoi käännettä huonompaan suuntaan.
Rakennusalalla saldoluku oli +12. Yrityksistä 23 prosenttia näki tulevaisuuden nykyisyyttä parempana, 11 prosenttia heikompana.
Palveluyrityksien saldoluvuksi muodostui +14. Nousuodotuksia elätti 22 prosenttia yrityksistä, laskua ennakoi 8 prosenttia alan yrityksistä.
Yritysten tilauskanta on noussut lähelle keskimääräistä tasoa teollisuudessa. Rakentamisessa ollaan tavanomaista hieman alemmalla tasolla.
Kaikilla toimialoilla ovat myyntihinnat päässeet nousuun ja parantaneet yritysten kannattavuutta. Ammattityövoimasta on jo pulaa rakennusalalla.