Viikon kysymys
Poikkeukselliset helteet ovat houkutelleet ihmisiä rannoille ja aurinkoon.
Kuinka paljon aurinkoa ihmisen iho sietää, viestintäpäällikkö Satu Lipponen Syöpäjärjestöistä?
– Auringonotosta on syytä huolestua, kun on omasta mielestään ollut liian pitkään auringossa. Aika vaihtelee iän ja sään mukaan. Lisäksi vaikuttaa, miten aurinkoa saa. Rannalla vesi heijastaa auringon ultraviolettisäteilyä. Maatessa altistus on suurempi kuin liikkuessa pystyasennossa.
Mitä pitää tehdä, jos iho muuttuu punaiseksi?
– Silloin pitää siirtyä varjoon. Palanutta ihoa pitää hoitaa kuten pinnallista palovammaa eli viileillä, kosteilla kääreillä ja kevyellä haihtuvalla emulsiovoiteella. Voi käyttää myös kutinaa lievittävää voidetta ja ottaa tulehduskipulääkettä. Tietysti pitää pysyä poissa auringosta ja suojata palanut iho, kunnes se tointuu.
Korjautuvatko ihon vauriot?
– Näillä hoidoilla ei voi perua ihoon tullutta soluvauriota. Auringon ultraviolettisäteily on syöpävaarallista. Se pystyy muuttamaan solun perimää niin, että seurauksena voi syntyä syöpä. Iho muistaa vaurion. Siksi on äärimmäisen tärkeää suojata pienet lapset ultraviolettisäteilyltä.
Suojaavatko 20–50 kertoimen aurinkovoiteet yhtä hyvin kuin vaatteet?
– Paras keino on maalaisjärki. Kun ulkona on hyvin kuumaa ja aurinko on polttavimmillaan, ollaan mieluiten varjossa. Se on paras tapa suojautua. Etelämaissa siestaa viettävät ihmiset ymmärtävät tämän. Toiseksi paras keino ovat vaatteet. Varsinkin herkimmin palavat kehonosat eli olkapäät, nenä ja niska pitää suojata hyvin. Hattu päähän ja T-paita päälle. Kolmanneksi paras tapa on suojautua suojavoitein. Sitä ei suositella aivan pienille lapsille. Urheilun ja uinnin jälkeen suojavoidetta pitää lisätä.
Mikä on päivän kuumin hetki?
– Keskipäivän kuumimmat tunnit ovat yhdentoista ja kolmen välillä. Ulkona voi laittaa lierihatun tai lippalakin ja hakeutua varjoon. Voimakkaan ultraviolettisäteilyn aikana, UV-indeksin ollessa 6-7, ei kannata mennä meren rantaan makaamaan pitkälleen tuntitolkulla. Jos UV-indeksi on 8-10, kannattaa suojata itsensä hyvin. Tämä on erityisen tärkeää, jos iho on talven jälkeen kalpea ja lähdetään hyvin voimakkaaseen aurinkoon.
Syöpäjärjestöjen neuvontapuhelimesta kysellään kesällä eniten luomista. Milloin on syytä huolestua?
– Jos luomen väri alkaa muuttua tai se tuntuu, kutisee tai siitä tulee verta, ihoaluetta täytyy käydä näyttämässä lääkärille. Yhteydenotto on paikallaan myös, jos luomen reunat ovat epätasaiset, se on kooltaan yli kuusi millimetriä tai se on epäsymmetrinen. Kehonsa kannattaa tuntea; Jos ihoalue on muuttunut tai on jotain poikkeavaa, lääkärillä kannattaa käydä, etenkin jos on lapsena palanut auringossa toistamiseen tai on saanut elämänsä aikana paljon ultraviolettisäteilyä.
Kuva: Birgitta Suorsa