”Kunnianhimon taso on aivan liian matalalla”
Houkuttimeksi on keksitty lähidemokratia, jolla kuntia kosiskellaan tekemään myönteisiä liitospäätöksiä. Käytännössä demokratia kuitenkin toimii huonosti, sanoo projektipäällikkö Lauri Kuukasjärvi.
Tämä on näkynyt muun muassa Hämeenlinnassa, Salossa ja Kouvolassa.
– Kunnianhimon taso on ollut aivan liian matalalla. Demokratiaa ei haluta tai siihen ei ole viitsitty paneutua. Päijät-Hämeen liitosselvityksen esitys lähidemokratiasta on kuitenkin selvästi parempi kuin muutamissa aiemmissa, Kuukasjärvi huomauttaa.
Kuukasjärvi on pohtinut uuden kunnan muodostamista ja kuntalaisen itsehallintoa yhdessä maakuntajohtaja Esa Halmeen kanssa Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-kirjassa.
Tällä hetkellä Suomessa selvitetään kymmentä kuntaliitosta, joista neljä on monikuntaliitoksia. Selvitykset koskevat 35 kuntaa.
Lisää valtaa kuntalaiselle
Kuukasjärven ja Halmeen mukaan demokratian ongelmana on, että se nojautuu kunnissa vain suoralla vaalilla valittavaan valtuustoon: muihin toimielimiin henkilöt valitaan poliittisilla neuvotteluilla ilman kuntalaisen vaikutusmahdollisuutta.
Jotta vaikutusmahdollisuudet paranisivat ja demokratia vahvistuisi, pitäisi kuntalaisen Kuukasjärven mukaan pystyä valitsemaan edustajansa valtuuston ohella myös paikallisedustajistoihin.
– Valinta pitää tehdä mieluiten suoralla vaalilla, eikä niin että valtuusto päättää.
Kuukasjärvi ehdottaa, että myös kuntalaisen sähköistä osallistumista tulisi parantaa. Hänen mukaansa Suomen tulisi ottaa mallia Virosta, jossa kuntalaiset voivat äänestää ja osallistua kuntalaiskyselyihin sähköisesti yhden portaalin kautta.
Kunnallispoliitikot vaikenevat
Nykyisessä kuntaliitoskeskustelussa Kuukasjärveä häiritsee se, että liitoksia perustellaan vain hallinnollisesta näkökulmasta. Sen sijaan keskusteluissa ei pohdita, mikä olisi paras tapa tarjota palveluita asiakkaan kannalta.
Kuukasjärven mukaan hyvin monet kunnallispoliitikot varovat ottamasta kantaa liitosasioihin.
– He vetoavat siihen, että eivät halua sitoa ihmisten käsiä näissä asioissa, vaikka nimenomaan poliittisen johdon pitäisi näyttää johtajuutta ja kertoa, mitä mieltä se on.
Toisaalta keskustelu saattaa hänen mukaansa olla vilkastumassa, kuten on ollut nähtävissä esimerkiksi Lahden seudulla, jossa mietinnässä on yhdeksän kunnan yhdistäminen.