Teema on peräisin Venäjän presidentiltä Dmitri Medvedeviltä, joka on ottanut sen avainkäsitteeksi puhuessaan uudistussuunnitelmistaan, erityisesti talouden kehittämisestä. Seminaarissa painotetaan kuitenkin toista näkökulmaa:
– On mahdotonta ajatella modernisoituvaa Venäjää ilman instituutioiden perusteellista muuttumista, oikeusvaltioperiaatetta ja poliittisten ja ihmisoikeuksien edistämistä, totesi kansalaisfoorumin puheenjohtaja, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) foorumin tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina.
Hautalan mukaan viime aikoina on ollut näiden asioiden kannalta huolestuttavia ilmiöitä, kuten turvallisuuspalvelu FSB:n toimivaltuuksia entisestään lisäävä lakiesitys. Se on tulossa lähiaikoina presidentti Medvedevin vahvistettavaksi.
Autoritaarisuus alkoi Kaukasukselta
Seminaariin saapuu Venäjältä vajaat 20 oppositiohenkistä aktiivia. Pääpuhujana on Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov, joka on nykyään pääministeri Vladimir Putinin kiivas vastustaja ja oppositioliike Solidarnostin perustajajäsen. Muita nimekkäitä osanottajia ovat elokuvaohjaaja Andrey Nekrasov, ihmisoikeuskeskus Memorialin johtaja Tatyana Kasatkina sekä investointirahasto Hermitage Capital Managementin toimitusjohtaja Bill Browder.
Ammattiyhdistysliikkeen näkökulmaa seminaariin tuo Elena Rostovskaya, joka toimii itsenäisen ammattiliiton varapuheenjohtajana Tikkurilan maalitehtaalla Pietarissa.
Edellisvuosien tapaan Tšetšenian ja koko Pohjois-Kaukasuksen ongelmat ovat seminaarissa vahvasti esillä.
– Autoritaariset tendenssit vaikuttavat Venäjällä kaikkeen, totesi tiedotustilaisuuteen osallistunut Venäläis-tšetšenialaisen ystävyysseuran hallituksen jäsen Oksana Chelyševa.
Chelyševan mukaan nämä tendenssit saivat alkunsa juuri Pohjois-Kaukasuksen konflikteista, erityisesti ensimmäisestä Tšetšenian sodasta, jonka yhteydessä sananvapautta rajoitettiin ja journalistien työtä estettiin.
– Putin otti Pohjois-Kaukasuksella pois kansan valitsemat kuvernöörit ja laittoi poliittisen elämän ojennukseen, säesti kansalaisfoorumin sihteeri Mikael Storsjö.
Medvedeville lähtee viesti
Seminaari osuu sattumalta samalle viikolle kuin presidentti Medvedevin työvierailu Suomeen. Medvedev on Suomessa tiistaista keskiviikkoon ja tapaa presidentti Tarja Halosen Naantalin Kultarannassa.
Heidi Hautala piti selvänä, että seminaari tulee lähettämään Medvedeville jonkin viestin. Todennäköisesti vaatimuksena tulee olemaan ainakin se, että tämä jättäisi vahvistamatta FSB:n valtuuksia lisäävän lain. Kansalaisfoorumilaiset toivovat myös presidentti Halosen nostavan demokratia- ja ihmisoikeuskysymykset esille keskusteluissaan Medvedevin kanssa.
Hautala ja EU-Venäjä-keskuksen johtaja Fraser Cameron esittelevät seminaarissa myös suunnitelmia EU:n ja Venäjän kansalaisfoorumin perustamiseksi. Kansalaisfoorumitoiminta halutaan pitää erillään valtioista ja EU:sta, mutta niiltä toivotaan tukea.
– On kuulunut myös ääniä, että yhteistyö olisi valtiojohtoista, mutta se ei ole meidän käsityksemme, painotti Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin tiedottaja Kerkko Paananen.
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi saa seminaareihinsa pientä avustusta ulkoministeriön ETYJ-määrärahoista, mutta valtaosin rahoitus tulee suomalaisilta kansalaisjärjestöiltä. Foorumissa ovat mukana muun muassa Rauhanpuolustajat, Suomen Pen, Journalistiliitto ja Amnesty. Lisäksi sitä rahoittavat muun muassa Vihreä Sivistysliitto ja Svenska kulturfonden.
FINROSFORUM 2010 21.-22.7. Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingin Vuosaaressa (Kallahdentie 28). Seminaari on yleisölle avoin ja ilmainen, mutta siihen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.