Yhdysvaltain demokraattipresidentin Barack Obaman tähänastisen kauden merkittävin sisäpoliittinen hanke, väellä ja vängällä kongressissa keväällä lävitse survottu terveydenhuoltouudistus, saattaa mitätöityä, jos puolue kärsii tappion marraskuun välivaaleissa. Republikaaninen puolue on jo luvannut äänestäjilleen tulevansa yrittämään uudistuksen kumoamista, jos kohdalle sattuu vaalivoitto.
Tutkija arvioi, että uudistuksen tulevaisuus riippuu oleellisesti sen kansansuosion kehityksestä.
– Mikäli enemmistö kansalaisista siirtyy kannattamaan uudistusta, republikaanien suunnitelmat tulevat todennäköisesti muuttumaan, kirjoittaa Turun yliopiston tutkija Markus Kantola Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä (3/2010).
Uudistus parantaa köyhien asemaa merkittävästi
Kantolan mukaan Obaman uudistus parantaa pienituloisten amerikkalaisten terveysturvaa merkittävästi. Eräiden arvioiden mukaan uudistus laajentaa pienituloisille tarkoitetun Medicaid-ohjelman kattamaan 11 miljoonaa uutta Yhdysvaltain kansalaista.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suurimmalle osalle pienituloisista kattavat terveyspalvelut tulevat lähes ilmaisiksi, Kantola kirjoittaa artikkelissaan.
Ongelmana kuitenkin on, että moni pienituloinen amerikkalainen on tietämätön hänelle kuuluvista etuisuuksista.
– Huomattava osa pienituloisista amerikkalaisista ei vuosittain hae sosiaaliturvaetuja, joihin he ovat lain mukaan oikeutettuja. Terveydenhuoltouudistuksen tuomat uudet edut eivät voi motivoida pienituloisia äänestämään, mikäli he eivät ole niistä tietoisia.
Demokraattien työsarkaa vaikeuttaa sekin, että pienituloiset amerikkalaiset ovat perinteisesti laiskoja äänestäjiä.
– Kukaan ei tiedä, lähtevätkö pienituloiset sankoin joukoin vaaliuurnille puolustamaan etujaan.
Sosialismiksi leimaaminen voi onnistua
Vaikka demokraateilla onkin Kantolan mukaan hyvät mahdollisuudet saattaa amerikkalaiset tietoisiksi terveydenhuoltouudistuksen vaikutuksista, ei Obaman uudistuksen kannatuksen lisääntyminen ole hänen mukaansa mikään itsestäänselvyys. Hän arvioi, että on täysin mahdollista, että vastustajat onnistuvat leimaamaan uudistuksen sosialismiksi, joka vie miljoonilta oikeuden riittävään terveydenhuoltoon.
Uudistus saattaa myös osoittautua ennakoitua kalliimmaksi. Kantola kirjoittaa, että niin kävi Massachusettsin osavaltion vuoden 2006 terveydenhuoltouudistukselle, jolla monia yhteisiä piirteitä Obaman uudistuksen kanssa.
– Jos myös Obaman uudistus osoittautuu ennakoitua kalliimmaksi, kongressi voi joutua vaikeiden valintojen eteen: pitäisikö etuja leikata vai veroja korottaa? Kumpikin vaihtoehto saattaa osoittautua epäsuosituksi äänestäjien keskuudessa, tutkija arvioi.
Kantola muistuttaa, että amerikkalaiset ovat kannattaneet uudistuksen pääpiirteitä mielipidemittauksissa jo vuosikymmenien ajan. Eripuraa on hänen mukaansa syntynyt vasta, kun ideologinen puheenparsi on korvannut konkreettiset muutosehdotukset.
– Vasta kun tekniset käsitteet, kuten ”hoitomenojen maksukaton poistaminen”, on korvattu tunteisiin vetoavilla ilmaisuilla, kuten ”valtion maksukontrolli”, vastustus on alkanut kasvaa, Kantola kirjoittaa.