Kansanedustaja Unto Valpas (vas.) on huolestunut Tšadissa palvelleiden suomalaisrauhanturvaajien palkkasaatavista. Hän teki asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen kevätistuntokauden päätteeksi.
Palvelus lyheni
Suomalaiset rauhanturvaajat palasivat kotimaahan toukokuun lopussa, noin kuusi viikkoa alkuperäistä aikataulua aiemmin. Alun perin allekirjoitettiin työsopimukset, joiden pituus oli elokuun puoliväliin saakka. Tarkoitus oli työskennellä yhtäjaksoisesti Tšadissa heinäkuun 14. päivään saakka, minkä jälkeen oli luvassa neljän viikon mittainen palkallinen palautumisjakso. Ennenaikaisen kotiutumisen mahdollisuus otettiin tuolloin puheeksi.
Suomalaissotilaat menivät Tšadiin maaliskuussa ja Suomi päätti vetäytyä operaatiosta jo 9. huhtikuuta. Se merkitsi sotilaille palveluksen päättymistä 7. kesäkuuta, viisi viikkoa sovittua aiemmin. Myöhemmin palvelusta lyhennettiin vielä kahdella viikolla.
Tuleeko palkkaa?
Asia herätti huomiota Suomessa ja puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) ilmoittikin, että Tšadin rauhanturvaajien palkanmaksun mahdollinen jatkaminen alkuperäisen suunnitelman mukaan elokuun puoliväliin saakka menee tarkasteltavaksi.
– Nyt on kuitenkin epäselvää, tuleeko palkka koko ajalta, Valpas sanoo. Tšadissa ollut rauhanturvaaja on ottanut häneen yhteyttä asiasta.
Valpas ihmettelee, kuinka Suomi aikoo saada jatkossa rauhanturvaajia operaatioihin, jos sopimukset ovat valtion puolelta tulkinnanvaraisia.
– Varmasti sopimukset ovat tulkittavissa niin, että palkan voi jättää maksamatta, mutta onko se soveliasta, kun ihmiset järjestelevät elämäänsä ja antavat aikaansa voidakseen palvella rauhanturvaajina, hän pohtii.
Valpas kysyy nyt, mihin toimiin hallitus ryhtyy Tšadin kriisinhallintaoperaatioon osallistuneiden palkan maksamiseksi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti elokuun puoliväliin saakka.