Kesälaitumilta on hyvin aikaa vielä hetkeksi palata Jyväskylän puoluekokoukseen. Vaikka monia pettymyksiä mahtuikin matkan varrelle, olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen puoluekokoukseeni. Etenkin poliittinen tavoiteohjelma, joka parani kokouksessa merkittävästi, on oiva työkalu politiikkamme rakentamiselle.
Jo tavoiteohjelman johdanto saa suupieleni kääntymään isoon hymyyn: “Vasemmisto tukee ihmisten omia kamppailuja paremman yhteiskunnan ja elämän puolesta. Näillä tarkoitetaan sekä yhteiskunnallisia liikkeitä että pieniä jokapäiväisiä tekoja esimerkiksi mielekkäämpien töiden löytämiseksi tai paremman palkan ja sopivamman asunnon saamiseksi.”
Onkin tärkeää, että laitamme tämän käytäntöön ja olemme konkreettisesti läsnä liikkeiden ja järjestöjen käymissä taisteluissa muutoinkin kuin puheissamme.
Meidän on aina kysyttävä, kuka hyötyy ja kenen kustannuksella.
Yhteiskunnallisia ristiriitoja korostava muotoilu meni salissa yksimielisesti läpi. Tämä on mainiota, sillä vasemmistopuolue, joka kieltää konfliktin ei ole kuin demareiden jatke. Tätä me emme missään nimessä voi olla, jos haluamme olla radikaali yhteiskunnallinen muutosvoima, joka pyrkii vetämään koko yhteiskuntaa vasemmalle.
Vaikka yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen onkin olennaista, meidän on aina kysyttävä kuka hyötyy ja kenen kustannuksella. Näin voimme tehdä vain jos meillä on vahva oma linja, emmekä taivu huonoihin kompromisseihin. Se, että korostamme arjen vastarintaa on tärkeää, sillä yhä sirpaleisemmassa maailmassa vain muutokset ihmisten arjessa saavat heidät kiinnostumaan politiikasta.
Koska olemme puolue joka “jatkaa työväenliikkeen suurta kertomusta, jossa me yhdessä olemme tekemässä muutosta” lienee syytä sanoa jotain työstä.
Yksi työväenliikkeen historian keskeisimmistä vaatimuksista on ollut palkkatyön vähentäminen. Siksi onkin ilahduttavaa, että palkkatyön ulkopuolista elämää puolustava perustulo on niin vahvasti läsnä puolueemme tavoiteohjelmassa: “Perustulo tarkoittaa yhteiskunnallista muutosta kohti ihmisten suurempaa itsenäisyyttä ja vähemmän palkkatyökeskeistä yhteiskuntaa, jossa tunnustetaan, että muukin inhimillinen toiminta kuin palkkatyö on mahdollistamisen arvoista.”
Lopuksi ennen paluuta kesälaitumille ajattelin palata suoraan päivän politiikkaan ja huonoon kompromissiin. Toisaalta myös kauas tulevaisuuteen, tuhansien radioaktiivisten vuosien päähän.
Lukiessasi tätä eduskunta on jo äänestänyt lisäydinvoiman rakentamisesta. Tuntuu absurdilta toivoa, että äänestyksen seurauksena myönnettäisiin ainoastaan yksi lupa. Muu lienee kuitenkin utopiaa. Äänestyksen jälkeen vaihtoehdoksi jääkin sitten rakentaa liike, joka estää uusien ydinvoimaloiden rakentamisen vaikka luvat olisikin myönnetty. Siinä vasemmistolla on syytä olla iso rooli.
Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.