Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan mukaan kunnallisia palveluita tulisi yksityistää huomattavasti nykyistä tarmokkaammin. Evan Kunnat ja kilpailu -analyysissa linjataan, että kuntatalouden tehokkuuden ja tuottavuuden kehittämiseksi kuntapalvelut pitäisi avata nykyistä laajemmin yksityisille palveluntuottajille, jotta palveluyritysten osaaminen ja niiden innovatiiviset ratkaisut saataisiin valjastettua kuntalaisten hyväksi.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori muistuttaa, että palveluiden yksityistäminen ei takaa parempia palveluita. Mieluummin kuin Evan rummuttamasta tuottavuudesta Santamäki-Vuori puhuu palveluiden tuloksellisuudesta, jonka kehittäminen on monisyinen hanke.
– Tuloksellisuuden parantaminen on tärkeää kaikessa toiminnassa. Tuloksellisuus tarkoittaa, että kehitetään yhtä aikaa laatua ja sitten tätä kustannustehokkuutta tai tuottavuutta, riippuen siitä, halutaanko asioita mitata euroilla vai suoritteilla. On myös kehitettävä palveluiden vaikuttavuutta eli sitä, että ne [palvelut] tuottavat sitä, mitä haetaan. Lisäksi pitää kiinnittää huomiota henkilöstön aikaansaannoskykyyn ja hyvinvointiin.
Palvelutyön ammattilaiset muodostavat sen joukon, joka on kyvykkäin kehittämään palveluiden laatua.
– On erittäin hyviä kokemuksia siitä, kun työtä tekeville ammattiosaajille annetaan mahdollisuus kehittää omaa toimintaansa, Santamäki-Vuori sanoo.
Markkinoistaminen ei ole sutjakka ohituskaista parempiin palveluihin. Palveluiden kilpailurakenteeseen liittyy usein ongelmia. Eritoten harvaan asutuilla alueilla palveluntuottajia on usein liian vähän.
– Markkinoistamiseen liittyy usein riskejä siitä, että kustannukset tulevat karkaamaan, koska kilpailurakenne on sellainen tai ainakin muotoutuu ajan myötä sellaiseksi, että kilpailijoita on liian vähän, mikä auttamatta johtaa ylihinnoitteluun, Santamäki-Vuori pohtii.
Liikelaitokset Evan tähtäimessä
Suomalaisia palvelumarkkinoita piinaa Evan mukaan kunnallisten liikelaitosten markkinoilla harjoittama toiminta. Eva katsookin liikelaitosmallin edustavan ”eräänlaista maan sisäistä protektionismia”. Eva haluaisi yhtiöittää markkinoilla toimivat kunnalliset liikelaitokset ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä, kun taas valtiovarainministeriön työryhmämietinnössä esitetään yhtiöittämistä vuoden 2013 loppuun mennessä. Lisäksi Eva esittää luopumista monista valtiovarainministeriön mietintöön kirjatuista poikkeuksista yhtiöittämisvelvoitteeseen.
Santamäki-Vuori ei niele Evan väitettä liikelaitosmallista protektionismina.
– Meillä on kunnilla mahdollisuus tuottaa palvelut itse. Palveluita ei ole pakko kilpailuttaa. Lähtökohtana on se, että jos niitä kilpailutetaan, tietyt pelisäännöt ohjaavat toimintaa. On varmasti toiminnan luonteen kannalta perusteltua, että kunnat ovat aika suurelta osin päätyneet tuottamaan palveluita itse, joko kunnan omassa organisaatiossa tai sitten erillisessä liikelaitoksessa.
Palvelusektori on toimiala, jonka bisnespotentiaali on valtaisa. Tämä näkyy Santamäki-Vuoren mukaan palveluiden järjestämistä koskevassa keskustelussa.
– Tämäntyyppiset puheenvuorot, olivat ne sitten Evasta tai EK:sta, kertovat ehkä vain siitä ajattelusta, että miljardeilla mitaten aika mittavasta julkisen sektorin palvelutoiminnasta halutaan tehdä bisnes, hän sanoo.