Globaaleille omaisuusarvoille vuoden 2008 talouskriisi oli vain pieni ohimenevä puraisu. Ne putosivat tuolloin kymmenellä prosentilla, mutta se tuli jo viime vuonna korkojen kanssa takaisin 11,5 prosentin kasvulla.
Luvut käyvät ilmi tunnetun maailmanlaajuisen konsulttiyhtiön Boston Consulting Groupin (BCG) vuosittaisesta Global Wealth -katsauksesta, jota on julkaistu vuodesta 2001 lähtien.
Varallisuuden toipuminen johtui BCG:n mukaan elpyneistä finanssimarkkinoista sekä säästöjen kasvusta.
Eurooppa pysyi 2009 maailman varakkaimpana alueena, jonka osuus globaalista vauraudesta oli 33 prosenttia. Pohjois-Amerikan osuus oli lähes yhtä suuri, runsaat 31 prosenttia.
Promille väestöstä omistaa
viidenneksen maailmasta
Vauraudesta tuli viime vuonna yhä keskittyneempää. Alle yksi prosentti maailman kotitalouksista ylitti miljoonan dollarin omaisuusrajan, mutta niiden hallussa oli 38 prosenttia maailman varallisuudesta. Vuonna 2008 vastaava luku oli 36 prosenttia.
Dollarimiljonääriksi määritellään raportissa kotitalous, jolla on vähintään miljoonan dollarin (815 000 euroa) edestä sijoituskelpoista omaisuutta. Siihen ei ole laskettu mukaan kiinteistöjä eikä esimerkiksi taidetta.
Miljonääritalouksien määrä kasvoi 14 prosentilla vuonna 2009. Se nousi 11,2 miljoonaan, joka on likipitäen sama kuin vuoden 2007 lopulla.
Miljonäärejä eniten
Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa oli eniten (4,7 miljoonaa) miljonääritalouksia.
Prosentuaalisesti eniten miljonääritalouksia oli Singaporessa (11,4 %), sitten seurasivat Hong Kong, Sveitsi, Kuwait, Qatar, Arabiemiraatit ja Yhdysvallat (4,1 %).
Varallisuus on jakautunut tasaisimmin Euroopassa.
Keskittyminen näkyy myös yli viiden miljoonan dollarin kotitalouksien ryhmässä. Tällaisia oli vain 0,1 prosenttia kaikista kotitalouksista, mutta niillä oli 21 prosenttia maailman omaisuudesta. Vuonna 2008 tämä osuus oli ollut 19 prosenttia.
Aiheesta laajemmin perjantaina 18.6. ilmestyneessä Viikkolehdessä.