Länsi-Euroopassa rakennetaan vain kahta ydinvoimalaa, ja Olkiluodon kolmannen voimalaitosyksikön työmaa on sen vuoksi edelleen maanosan suurin. Rakentamisen, asentamisen ja kaiken siihen liittyvän parissa työskentelee tällä hetkellä noin 3 900 henkeä.
Tarvittavista rakennuksista on betonimäärillä mitattuna valmistunut jo 90 prosenttia, mutta erilaisten laitteiden asentaminen vie vielä ainakin kaksi vuotta.
– Suurten ja pienempienkin laitteiden asennukset ovat alkamassa nyt tosimielellä. Perjantaina asetetaan paikoilleen 420 tonnia painava reaktorin paineastia, myöhemmin kesällä muun muassa höyrystimet sekä pääkiertoputket, jotka ovat juuri lähdössä Ranskasta Suomeen, kertoo työn tilaajan eli Teollisuuden Voiman (TVO) projektijohtaja Jouni Silvennoinen.
Työmaan koosta antaa jonkinlaisen käsityksen se, että rakennuksiin on käytetty tähän mennessä valettua betonia noin 300 000 kuutiometriä.
Tämän voimalaitosyksikön eli OL3:n piti tuottaa sähköä jo viime vuonna, mutta erilaiset viivytykset ovat siirtäneet tuotannon alkamisen vuoteen 2013.
Silvennoisen mukaan juuri nyt ei mikään jarruta työntekoa ja koekäyttöön päästään vuoden 2012 aikana. Se merkitsee, että aikatauluja ei enää tarvitse rukata.
Eduskunta toivoo selvitystä
Sekä TVO:n että rakentamisesta päävastuun kantavan Arevan projektijohtajat suhtautuvat työmaan nykyvaiheeseen rauhallisesti. Arevan Jean-Pierre Mouroux tähdentää, että nyt rakentajien määrä vähenee mutta erilaisia asennustöitä tekevien määrä lisääntyy. Sen vuoksi ainakin koko tämän vuoden ajan työssä on noin 4 000 henkeä. Tällä hetkellä heistä on suomalaisia vajaa tuhat.
Pienen lisätyön TVO:n ja Arevan toimistoväki saa sen vuoksi, että eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta haluaa selvityksen työmaan asioista. Kansanedustajia kiinnostaa, millaisin työehdoin työtä on tehty, miten lakeja ja työehtosopimuksia on noudatettu ja miten työturvallisuusasiat on hoidettu. Valiokunnan päätöksessä viitataan ”ongelmiin ja rikkomuksiin”.
Projektijohtaja Silvennoinen suhtautuu asiaan rauhallisesti: olisikin ihme, jos ei tämän kokoisella työmaalla olisi ollut ongelmia. Rikkomusasiaan hän ei ota kantaa. Työturvallisuudesta hänellä on esittää tuore tilastoluku:
– Tähän mennessä on tapahtunut 11 tapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti.
Hänen mukaansa viime vuonna viranomaiset tekivät työmaalla 18 tai 19 tarkastusta.
– On erittäin hyvä, että eduskunnassa on nyt herätty. Pitää selvittää muun muassa, miten palkkoja ja veroja on maksettu. Työsuojelupiirillä ei ole riittävästi valtuuksia ja sen resurssitkin ovat liian pienet. Parikymmentä tarkastusta tuhansien ihmisten työmaalla vailla viranomaisten kunnon työkaluja asioihin puuttumiseksi ei vielä riitä, työntekijöiden yhdysmies Timo Kallio sanoo.
Hänen mukaansa kunnon tarkastuksesta olisi hyötyä myös tulevaisuuden isoilla työmailla.