Työn tuottavuus pankeissa parani vuosina 1975-2008 keskimäärin 4,6 prosenttia vuodessa. Kaupan alalla tuottavuus parani samaan aikaan 2,7 prosenttia vuodessa.
Tilastokeskuksen yliaktuaarin Olli Savelan mukaan suurin osa tuottavuuden paranemisesta on saatu siirtämällä työtä asiakkaille. Asiakas hakee kaupassa itse tavarat hyllystä ja maksaa laskut omalla tietokoneellaan.
– Luultavasti suurin osa asiakkaista on tottunut itsepalveluun. Joissakin tapauksissa itsepalveluun siirtyminen on selvästi heikentänyt palvelun laatua, Tilastokeskuksen hyvinvointikatsauksen tehnyt Savela sanoo.
Yrityksen vai toiminnan tuottavuus?
Kaupan alalla osa tuottavuuden paranemisesta on Savelan mukaan otettu asiakkaiden selkänahasta muun muassa siirtymällä isoihin kauppoihin.
– Samalla lähikauppaverkosto on harventunut ja yhä useammin kauppaan pitää matkata omalla autolla.
Kun palvelusta on siirrytty itsepalveluun, asiakas on pantu tekemään työ, josta yritys ennen maksoi työntekijöilleen.
– Kun asiakkaan tekemät tunnit otetaan huomioon, vain yrityksen tuottavuus on lisääntynyt. Toiminnan tuottavuus sen sijaan ei ole kovin paljon parantunut.
Myös julkisella sektorilla puhutaan tuottavuudesta ja kokonaistuottavuudesta, mutta sitä mitataan eri tavoin kuin yksityisellä sektorilla.
– Kustannuksia on helppo mitata, mutta tuotosta ei voi mitata rahalla, koska palvelut ovat ilmaisia. Jos esimerkiksi päiväkodissa suurennetaan ryhmäkokoja, se näkyy tilastoissa tuottavuuden paranemisena. Mutta haluammeko sellaista tuottavuuden kasvua?
Väki vähenee, paraneeko tuottavuus?
Savelan mukaan tuottavuuden parantamisella tarkoitetaan käytännössä usein yksinkertaisesti työntekijöiden vähentämistä tai työntekijämäärän kasvun hillitsemistä.
– Valtiolla on oma tuottavuusohjelmaksi nimetty säästöohjelmansa, jonka avulla pienennetään henkilöstöä. Tuottavuus ei kuitenkaan muutu lainkaan, jos tuotos vähenee samassa suhteessa kuin työntekijät.
Savela muistuttaa myös Tehyn työehtosopimuksesta, jossa puhutaan tuloksellisuuden edistämisestä. Sopimuksen mukaan hoitajille maksetaan ensi vuoden toukokuussa kahden prosentin järjestelyerä, jos alan henkilöstömäärä pysyy ennallaan tai alenee vuodesta 2006. Jos henkilöstömäärä kohoaa enintään 1 300:lla vuodessa, järjestelyerä putoaa prosenttiin palkkasummasta.
– Näin raadollista se on käytännössä.