Eurooppa-neuvosto kokoontuu torstaina Brysseliin hyväksymään talouskasvua ja työllisyyttä parantavan Eurooppa 2020-strategian tavoitteet. Yksi tavoite on, että EU-maat vähentävät köyhien määrää 20 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä köyhyysriskissä elää 100 miljoonaa ihmistä.
Mitä tavoite tarkoittaa Suomen kannalta, köyhyyden torjunnan Suomen toimeenpanoryhmän varapuheenjohtaja Arto Koho STM:stä?
– Suomessa on kolmen EU-kriteerin mukaan laskettuna noin 900 000 köyhää. Kriteerit ovat köyhyysaste, aineellinen puute ja työttömien kotitalouksien perheenjäsenten lukumäärä. Suomessa köyhien määrää pitäisi vähentää noin 100 000- 150 000:lla.
– Miten sitä tarkasti mitataan, jää myöhempien tarkastelujen kohteeksi, vaativaa työtä siitä voi tulla. Saattaa olla myös aika vaikeaa löytää juuri niitä toimenpiteitä, jotka auttavat esimerkiksi eläkeläisten tai jonkun muun ryhmän köyhyyteen. Rajoituksia tuovat tällä hetkellä vähäiset valtion talouden resurssit niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.
Ovatko vähennystavoitteet realistisia?
– Tällaiset määrälliset tavoitteet ovat meille uusia lukuun ottamatta asunnottomuuden puolittamisohjelmaa. Tavoitteisiin pääseminen on silti mahdollista. Köyhyysaste on kohonnut muutaman viime vuoden ajan ja köyhyysriskissä elävien määrä on noussut 100 000 henkilöllä. Lukumäärä saadaan laskemaan oikeilla toimenpiteillä, ei yksittäisillä tempuilla.
– Työllisyyden reipas paraneminen ratkaisisi monia muitakin asioita. Niin ei saisi olla, että kun EU-maiden valtiot pääsevät taloudellisen kasvuun, köyhyysriskissä elävien määrä jatkuvasti kasvaa.
EU on tehnyt uudet kriteerit köyhyyden mittaamiseen. Uusilla kriteereillä, joihin liittyy esimerkiksi materiaalin puute ja perheessä oleva työttömyys, köyhyysriskissä elävien määrä nousee Suomessakin 200 000:lla. Mistä uusissa kriteereissä on kysymys?
– Jäsenmaat laativat oman ohjelmansa ja voivat vaihdella seurannassa käytettäviä osoittimia. Niiden merkitys vaihtelee yhteiskunnan kehittyessä. Esimerkiksi aineellinen puute on hyvin vahvasti riippuvainen yhteiskunnan kehitysvaiheesta.
Milloin Suomen köyhyyden vähentämistavoitteista päätetään?
– Kansallinen ohjelma valmistellaan syksyllä. Alustavia keskusteluja on käyty, mutta mitään linjauksia ei vielä ole. Edessä on vielä muun muassa jäsenmaiden keskinäistä keskustelua ja valmistelua yhdessä komission kanssa.
Kuva: Kari Hulkko