Eduskunnan ympäristövaliokunta päätyi tiistaina tiukasti 9-8 päättyneen äänestyksen jälkeen vastustamaan hallituksen esityksiä kahden uuden ydinreaktorin rakentamiseksi. Sama äänestystulos saatiin äänestettäessä sekä TVO:n Eurajoelle suunnitteleman laitoksesta että Fennovoiman joko Simoon tai Pyhäjoelle kaavaileman ydinvoimalasta.
Vasemmistoliiton Pentti Tiusasen lisäksi kristillisten, keskustan, RKP:n ja Vihreiden edustajat asettuivat vastustamaan lupien myöntämistä. SDP:n edustajat jakaantuivat asiassa ja vain kokoomus jäi yhtenäisenä kahden ydinvoimalan kannalle.
Muut eduskunnan valiokunnat eivät ole ottaneet asiaan kielteistä kantaa.
Hallitus päätti toukokuussa esittää Suomeen kahta uutta ydinvoimalaa. Eduskunnan talousvaliokunta valmistelee esityksestä parhaillaan mietintöä, johon kaikki halukkaat valiokunnat voivat antaa lausuntonsa. Ympäristövaliokunta on yksi lausunnon antajista. Täysistunnon päätettäväksi mietintö tulee juhannuksen jälkeen.
Tiukkaa vääntöä
Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Tiusanen toteaa kantojen olleen valiokunnassa niin tasan ydinvoiman suhteen, ettei etukäteen ole voinut tietää, kummalle puolelle enemmistö taipuu.
Hänestä on hyvä, että ympäristövaliokunta päätti käsitellä kummankin ydinvoimalahankkeen ja vielä hallituksen periaatepäätöksen Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen laajentamiseen erikseen. Esimerkiksi asiasta mietinnön tekevä talousvaliokunta käsittelee kaikki kolme hallituksen esitystä yhdessä.
– Olisi ollut selkeintä, jos talousvaliokunta tekisi jokaisesta oman mietintönsä. Nyt se niputtaa ne yhteen, mikä on edullista niiden näkökulmasta, jotka tähtäävät kahteen ydinvoimalalupaan, Tiusanen toteaa.
Kokoomus pettynyt keskustaan
Kokoomuksen valiokuntavastaava Sanna Perkiö on pettynyt ydinvoimaloita vastustavaan äänestystulokseen. Hän kaataa tiedotteessaan ydinvoimavastaisen päätöksen keskustan niskaan.
– Ydinvoiman hyväksyttävyys on kokonaisuutena lisääntynyt ympäristövaliokunnassa, hän sanoo.
– Hallituskumppanien lipeäminen yhteisestä päätöksestä valiokuntakäsittelyssä tuntuu erikoiselta. Keskusta ei voi enää tässä vaiheessa noukkia rusinoita pullasta, kun kyse on tarkkaan harkitusta kokonaisuudesta. Keskustan puoluekokouksen tahto ei näytä sitovan edes puoluejohtoon kuuluvia kansanedustajia.
Väärin laskettu
Ympäristövaliokunnan kielteisen lausunnon keskeinen peruste on arvio sähkön tarpeesta.
– Se on ylimitoitettu hallituksen esityksessä, Tiusanen sanoo.
– Jollekin voi siitä tulla jopa mieleen, että se on tietoisesti laskettu väärin.
Hänen mukaansa laskelmista on jätetty pois energiatehokkuustoimenpiteet, jotka vähentäisivät sähkön tarvetta viidellä terawattitunnilla vuoden 2020 ennakoidusta sähkön tarpeesta.
– Hallitus esittää myös, että kahden ydinvoimalan rakentaminen lopettaa sähköntuontitarpeen. Tämä on kuitenkin osoitettu paikkansapitämättömäksi valiokunnan asiantuntijakuulemisissa useita kertoja, Tiusanen sanoo.
– Sähköä tuodaan Suomeen aina, kun se on taloudellisesti kannattavaa. Oli täällä kuinka monta ydinvoimalaa tahansa, sähköä tuodaan muun muassa Venäjältä aina, kun se on sähköpörssissä halvempaa kuin kotimainen sähkö.
Myös Vihreiden Timo Juurikkala arvioi valiokunnan päätökseen vaikuttaneen oleellisesti se, että hallituksen selvitykset olivat muutamilta keskeisiltä osiltaan puutteellisia.
Tilaa uusiutuvalle energialle
Tiusanen toteaa valiokunnan kantaan vaikuttaneen myös sen, että ydinvoiman lisärakentaminen ei sellaisenaan oleellisesti vähennä hiilidioksidipäästöjä. Valtion teknisen tutkimuslaitoksen VTT:n selvityksen mukaan yksi ydinvoimala vähentää yhden miljoonan tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
– Ei kymmentä miljoonaa tonnia, kuten hallitus on arvioinut.
Kielteistä kantaa perustellaan myös sillä, että suurten ydinvoimayksikköjen torjuminen antaisi tilaa uusiutuvan energian innovaatioille ja niiden kokeilulle kotimarkkinoilla.
– Se avaisi tilaa kansantaloudessa muullekin kuin nyt menossa olevalle ydinvoimahypetykselle, Tiusanen arvioi.
– Se olisi myös työllisyyden kannalta parempi ratkaisu.
Nolla vai yksi?
Tiusanen pitää täysistuntokäsittelyn kannalta keskeisenä kysymyksenä sitä, pystyvätkö yhden uuden ydinvoimalan kannalla olevat kansanedustajat pitämään kantansa lopullisessa äänestyksessä.
– Näyttää siltä, että vain yhden uuden ydinvoimalan hyväksyminen olisi mahdollinen, hän sanoo.
Juurikkala taas odottaa, että ympäristövaliokunnan asiantuntijanäkemys vaikuttaa eduskunnan päätöksiin ja hakemukset kaatuvat myös täysistunnossa.
Eduskunta äänestää juhannuksen jälkeen alkavassa täysistuntokäsittelyssä kummastakin ydinvoimalasta erikseen ja vielä erikseen Posivan loppusijoituslaitoksesta. Sen rakentamisen kannalle ympäristövaliokunta asettui nyt äänin 10 – 7.